Український криголам, придбаний у Великобританії, пропонують назвати іменем Роланда Франка

Після 30 років служби у складі Британської антарктичної місії криголам “Джеймс Кларк Росс” був проданий українській антарктичній станції “Академік Вернадський”.

Корабель “Джеймс Кларк Росс” відкриває нові можливості для проведення наукових розвідок, зокрема дослідження океанів та зміни клімату в полярних регіонах.

Національний антарктичний науковий центр запропонував українцям вибрати назву для нового українського криголама. Однією із пропозицій є назвати його іменем онука Івана Франка – Роланда Франка.

Чому саме “Роланд Франко”?

Відомо, що Роланд Франко, перебуваючи на дипломатичній службі у Великобританії, добився, щоб Англія передала Україні антарктичну станцію Фарадей (нині «Академік Вернадський»). Це сталося у 1996 році. Роланда Франка називають «хрещеним батьком» єдиної української антарктичної станції.

Міжнародний Фонд Івана Франка закликав українців підтримати таку ідею та у пості Національного антарктичного наукового центру писати “ROLAND FRANKO/РОЛАНД ФРАНКО”. Відомо, що пропозицій приймаються до 29 серпня 2021 року.

***

Довідково: Роланд Тарасович Франко народився 28 березня 1932 року у Львові. Він – вчений-інженер (кандидат технічних наук), дипломат, громадський діяч, популяризатор творчості Івана Франка.Був головою правління Міжнародного фонду Івана Франка з 2015 року. Член правління Національної спілки краєзнавців України. На початку 1950-х років Роланд Франко був запідозрений (разом з колишніми однокласниками) у створенні підпільної націоналістичної організації, після чого його двічі викликали в МДБ. Від арешту й ув’язнення його врятувало тільки дідове ім’я. У 1993–1996 роках Роланд Франко на запрошення Міністерства закордонних справ України перебував на дипломатичній службі, був радником з питань науки в посольстві України у Великій Британії.  Завдяки клопотанням Роланда Франка 1996 року Україна безкоштовно одержала від Великої Британії науково-дослідну станцію “Фарадей” (нині станція “Академік Вернадський”) в Антарктиці. Перша українська експедиція назвала Роланда Франка “хрещеним батьком української антарктичної станції”. Помер 11 серпня 2021 року.

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top