Сімейство з Дрогобича причетне до зухвалого будівництва в Сколівських Бескидах?

Поблизу водоспаду Кам’янка, що неподалік Сколе, тривають роботи по укріпленню берегів однойменної ріки. Проте це не просто роботи з укріплення берегів. Те, що там відбувається, більше схоже на підготовчі роботи до будівництва. Роботи наразі тривають без будь-яких дозволів та оцінки впливу на довкілля. Фактично, нанесено шкоду довкіллю та екології.
Про це написали журналіст видання ЗахідНет та ще кількох львівських медіа.


***
За даними із Держгеокадастру, в межах проведення робіт із “укріплення” берегів, знаходиться кілька земельних ділянок, які належать людям з прізвищами — Петречко, Дорожовський та Танчук. Таких ділянок, які знаходяться поруч із річкою Кам’янка та Лужки, ми нарахували щонайменше 12. Більшістю цих ділянок володіють однофамільці.


Частина земельних ділянок мають цільове призначення – “Для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування”, ” Для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів Для будівництва та обслуговування санаторно-оздоровчого закладу ” або “Для ведення особистого селянського господарства”.


Журналістам видання “Твоє місто» у публікації від 5 червня вдалося поспілкуватися з сільським головою Кам’янки Петром Петрівим, який розповів, що земельні ділянки готують під будівництво 5-поверхового відпочинкового комплексу. Голова ж Сколівської РДА Богдан Янко своєю чергою повідомив ZAXID.NET, що жодних документів ні на укріплення берегів річки, ні на майбутнє будівництво відпочинкового комплексу райадміністрація не погоджувала.
«1 червня ми виїхали комісією туди. Там є галявина і, наскільки мені відомо, буде будуватись відпочинковий комплекс. Але ці люди вирішили зробити берегоукріплення, там проведений великий обсяг робіт. Чи це в правовому полі – цього я не знаю, бо за цим фактом порушена кримінальна справа. Коли ми зустрілися із підприємцями в адміністрації, я попросив документи на початок будівельних робіт, але мені їх не надали», – повідомив Богдан Янко.


За словами Янка, йому також не відомо, яким чином власникам ділянок вдалося їх приватизувати…

«Я цього не знаю. Мені ніхто жодних документів не показував. Я тоді не працював, не був свідком тих подій. Напевно, слідчі органи це з’ясують», – сказав він.


Підприємець Василь Петречко, якому належить частина земель, у розмові із ZAXID.NET заявив, що наразі не може розпочати жодне будівництво через постійні паводки.


«Ми маємо протипаводкові заходи, плануємо захистити береги. Ми не можемо зараз нічого ні будувати, ні робити. І навіть думати за то, бо там повені», – розповів Василь Петречко.


Розповісти детальніше про свої плани щодо будівництва поблизу водоспаду Кам’янка Василь Петречко журналістам відмовився.
А вже 9 червня під час позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке провів голова РДА Богдан Янко, затверджено акт обстеження річки Кам’янка та річки Лужки в с.Кам’янка в межах населеного пункту, що межує з приватними земельними ділянками громадян Танчук М.Р., Дорожовського Р.Р., Петречко В.І., Дорошенка А.С. В цьому документі сільському голові Кам’янки рекомендували: ”з метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, терміново організувати першочергове проведення робіт та заходів з ліквідації наслідків паводку за кошти власників прилеглих земельних ділянок”.

Тобто, все робиться так, наче підготовчі роботи до будівництва виставити важливими й потрібними роботами для укріплення берегів. Ще й оті “рекомендації” влада видає тоді, коли вже розпочалися роботи. Проте аби укріпити береги потрібно пройти чимало бюрократичних процедур.


Що не так із цим” укріпленням” берегів?

  • В річок є захисна смуга – 25 метрів, і в межах цієї зони не можна проводити жодних робіт.
  • Змінено гирло двох річок без жодних дозвільних документів.
  • Підприємці вийшли за межі своїх ділянок.


До чого тут сімейство з Дрогобича?


В переліку щасливих власників земельних ділянок можна знайти знайоме кожному дрогобичанину прізвище — Танчук.

А в повідомленні Сколівської  РДА ще одне прізвище – Дорошенко, який, ймовірно, є зятем Танчука В.

Враховуючи “послужний” список дрогобицьких “будівничих”, а це будівництво багатоповерхівки на території стоянки на вулиці Стрийській у Дрогобичі, ще одного кам’яного монстра на вулиці Лесі Українки, то можна сміло припустити, що тут таки затіяли будівництво відпочинкового комплексу або готелю і знову, за традицією, вдалися до схем, маніпуляції та брехні. Скажімо, під виглядом укріплення берегів, перенести ріку так, як цього вимагає проєкт будівництва.


29 травня Державна екологічна інспекція видала уже другий припис про відновлення території, де ведуться роботи з “берегоукріплення”.


«Департамент екології і природних ресурсів не видавав ОВД при проведенні земляних робіт та робіт з берегоукріплення поблизу водоспаду Кам’янка. Днями складено повторний припис про приведення території поблизу річки Кам’янка у належний стан, оскільки земляні роботи відбулися з порушеннями і без дозвільної документації. Раніше власник земельної ділянки, за попередніми приписами і штрафами сплатив близько 30 тис. грн штрафу», – повідомили у департаменті екології ЛОДА.


В департаменті зазначили, що власник земельної ділянки має три місяці, щоб повернути її вигляд до попереднього стану.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top