Триває розслідування ще одного кримінального провадження щодо Тараса Кучми

Не встиг інформаційний простір Дрогобиччини відійти від рішення суду по корупційних діях міського голови Тараса Кучми, як у міській раді черговий кримінал.

27 травня 2021 року відбулась VIII сесія восьмого скликання ДМР, на якій винесено на голосування проект рішення «Про затвердження матеріалів проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для індивідуального садівництва та передачу у власність».

За вказаний проект рішення проголосували 24 депутати. Прийнятим рішенням затверджено матеріали з виготовлення проектів землеустрою щодо відведення 14 земельних ділянок та передано у власність громадянам для індивідуального садівництва, загальна площа яких становить 12 963 кв.м., вартістю 2 495 377 гривень.

Дане рішення прийнято всупереч вимогам чинного законодавства, оскільки відповідно до п.3 п.11 ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», ч.2 ст.59 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» доповнили наступним абзацом: Рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш, як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради, які відповідно до частини 1 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення названого вище закону набули чинності 27 травня 2021 року.

Дві третини голосів депутатів від загального складу Дрогобицької міської ради становить 26 депутатів, а за проект рішення «Про затвердження матеріалів проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для індивідуального садівництва та передачу у власність» проголосувало 24 депутати, тобто слід вважати, що даний проект рішення не прийнято.

Однак, в подальшому, всупереч законодавству міським головою Тарасом Кучмою рішення підписано та присвоєно номер, що стало підставою для набуття законної сили. Після чого, громадянами, яким незаконно передано у власність земельні ділянки, отримано витяги з рішення ради, які в подальшому стали підставою для внесення відомостей у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та зареєстровано вказані земельні ділянки, як приватна власність, чим заподіяно матеріальну шкоду громаді та бюджету.

Отже, в діях міського голови Дрогобича Тараса Кучми вбачається ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 364 КК України, а саме зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе, чи іншої фізичної, або юридичної особи використання службовою особою влади, чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб та спричинило тяжкі наслідки, які у 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Санкція вказаної статті передбачає покарання у вигляді – позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження. На даний час триває досудове розслідування.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top