150 тис. звільнених! Як бізнес пройшов карантин і хто вижив

Після жорстких локдаунів та карантину вихідного дня чи не найбільше постраждали заклади громадського харчування.

За останні місяці в Україні зачинилось 400 кафе та ресторанів, а від початку пандемїі – понад 4 тис. На те, що бізнесу досі нелегко, вказують і порожні комерційні приміщення.

Власники кажуть, що на одній доставці вижити складно, а орендодавці на поступки не йдуть. Тому передусім зачиняються заклади середнього рівня, з помірними цінами.

До 2020-го у цій сфері працювало 550 тис. людей. Через карантин звільнити довелось 150 тисяч. Переважно вижили заклади преміального класу або так звані дрібні фаст-фуди. Втрат від карантину також зазнали готельний бізнес, туризм, а ще розважально-культурні заклади.

Підтримка держави могла б попередити втрати середнього та малого бізнесу. Та, згідно з останнім дослідженням Спілки українських підприємців, 50% опитаних так і не отримали 8 тис. грн компенсації з бюджету і не змогли скористатись кредитними програмами під малі відсотки. Основна причина полягає у тому, що вони не відповідали критеріям.

Але не виключено, що попереду на бізнес чекають нові випробування, адже говорити, що пандемія іде на спад – зарано.

Джерело – ФАКТИ

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top