Чи знаєте ви хто такі ерготерапевти? Про мистецтво допомоги

Фото ілюстративне

Ерготерапія — це особливий напрямок медицини, в певному сенсі — мистецтво про допомогу людям, які мають певні обмеження через здоров’я, брати участь в діяльності, через цілеспрямовану активність. Фахівці — ерготерапевти з’явилися в Україні лише близько трьох років тому, коли цю спеціальність внесли до Державного класифікатора професій.

Сьогодні говоримо про ерготерапію із завідувачкою кафедри фізичної терапії, ерготерапії інституту фізичної культури та здоров’я Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Наталією Закаляк, доценткою та кандидаткою медичних наук.

27 жовтня – Всесвітній День ерготерапевта. Ми зазвичай звертаємось по медичну допомогу до лікарів терапевтів, фізіотерапевтів, мануальних терапевтів, а ерготерапевт — це що за професія?

Ерготерапія – це професія у сфері охорони здоров’я, орієнтована на пацієнта, яка допомагає відновити або розвинути навички для повсякденної діяльності, втрачені внаслідок травми, вади фізичного чи психічного розвитку, прогресуючого хронічного захворювання, старіння чи інших чинників, що мають негативний вплив на здоров’я.
Мета ерготерапії — дати можливість людині, яка має певні обмеження, стати незалежною і самостійною, брати участь у повсякденному житті. Основним інструментом ерготерапевта є зайняттєва активність. Тобто, ерготерапевт досягає поставленої мети, працюючи з людьми для розширення їх можливості брати участь у заняттях:
— в яких вони хочуть,
— яких вони потребують,
— або в яких вони очікують, що зможуть брати участь, шляхом модифікації заняття або навколишнього середовища, щоб якнайкраще підтримати їх зайняттєву активність.

Завідувач кафедри фізичної терапії, ерготерапії інституту фізичної культури та здоров’я Дрогобицького державного педагогічного університету
імені Івана Франка Наталя Закаляк

Професія ерготерапевта не є поширеною в Україні, мало хто чув про неї, але знаю, що наш університет в Дрогобичі готує таких фахівців. Так?

Професія ерготерапевта в усьому світі існує вже десятки років, для України вона є новою професією, але вже офіційно визнаною.
Сьогодні в Україні ще існує проблема скептичного ставлення лікарів та адміністрації лікувально-профілактичних установ до фахівців з ерготерапії. Причиною є те, що вони не кінця розуміють зміст цієї професії. Ще чинна донедавна система реабілітації в Україні є відбитком «медичної» моделі, яка, спрямована на лікування хвороби та майже не звертає уваги на якість життя людини після того, як хворобу вилікували. Але після хвороби чи травми залишаються наслідки, які обмежують різні види життєдіяльності людини та знижують якість її життя.
Саме ерготерапевт з фахівцями міждисциплінарної команди дає можливість людині відновити повсякденну активність, якої вона позбавлена, і навчити її, починаючи від повсякденних навичок і закінчуючи професійною діяльністю.
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка готує ерготерапевтів на бакалаврському та магістерському рівнях вищої освіти. На кафедрі фізичної терапії та ерготерапії навчально-наукового інституту фізичної культури і здоров’я, яка є відповідальною за підготовку ерготерапевтів, працює потужна команда професіоналів – це науково-педагогічний колектив кафедри, який дає студентам ґрунтовні знання зі спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія». В університеті створені сприятливі умови для навчання; практику студенти проходять в сучасних реабілітаційних клініках і центрах, зокрема в Міжнародній клініці відновного лікування професора Козявкіна В.І., в Реабілітаційному центрі «Модричі», в Західному реабілітаційно-спортивному центрі Національного комітету спорту інвалідів України, у відділенні відновного лікування НКП «Дрогобицька міська лікарня №1». Ми горді за наших студентів, які мають можливість і бажання набуті знання з ерготерапії реалізувати під час волонтерської діяльності в Дрогобицькому добровільному товаристві захисту дітей-інвалідів «Надія», у БФ «Карітас» СДЄ УГКЦ (м. Дрогобич), а також з того, що наші випускники є потрібними на ринку праці, вони успішно працюють у названих реабілітаційних закладах, а також в реабілітаційних клініках Європи, зокрема в Чехії та Словаччині.

Оскільки ерготерапія у світі професія дуже поширена і добре оплачувана, то очевидно, що доцільним є використання закордонного досвіду, зокрема, у сфері підготовки ерготерапевтів у закладі вищої освіти. Чи вдається вам переймати такий досвід?

Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка у серпні 2019 р. став переможцем у конкурсі проєктів Еразмус+ КА2. В конкурсі, де брали участь 90 проєктів, переможцями стали 9, і серед них наш проєкт «UKROTHE: Developing an Occupatioal Therapy study programme in Ukraine». Проєкти Еразмус+ КА2 – це міжнародні проєкти співпраці між закладами вищої освіти з Європи, України та інших країн-партнерів програми Еразмус+.
Ці проєкти спрямовані на розвиток потенціалу вищої освіти шляхом обміну досвідом. Учасниками проєкту є ще Хмельницький національний університет і Придніпровська академія фізичної культури, реабілітаційний центр Модричі, Благодійний фонд Карітас, і закордонні партнери: Університетський коледж VIVES (Бельгія), неурядові організації ОРАДЕЯ (Бельгія), TAPAS (Іспанія), Університет PORTU (Португалія).

Завданням проєкту є створення якісно нової освітньої програми з підготовки бакалаврів з ерготерапії, яка матиме міжнародне визнання, і відкриє можливості нашим випускникам бути готовими до науково-доказової професійної діяльності як в Україні, так і за її межами. В умовах реалізації проєкту передбачено покращення матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу, стажування викладачів та студентів в університетах Європи, участь у міжнародних науково-практичних конференціях, семінарах, придбання фахової літератури.

За умовами проєкту майже 80 тис. євро передбачено на закупівлю реабілітаційного обладнання для нашого університету. Станом на сьогодні Європейським еразмус-офісом вже погоджено перелік обладнання, план закупівлі товарів, робіт і послуг за кошти міжнародної технічної допомоги для Дрогобицького університету і ця сума вже надійшла на рахунок університету. Університет вже розпочав процеси тендерної закупівлі обладнання, передбаченого умовами проєкту. Також виділено приміщення, в яких обладнуємо навчально-практичний центр. Облаштовуємо ерготерапевтичні лабораторії, які будуть використовуватися у навчальному процесі зі студентами і для проведення тренінгів для осіб, що потребують реабілітаційної, зокрема, епрготерапевтичної допомоги.

Коли плануєте завершити розробку навчальної програми і яким чином плануєте її впроваджувати в освітній процес університету?

Проєктом передбачено набір абітурієнтів на навчання за новоствореною освітньою програмою підготовки бакалаврів з «Ерготерапії» у 2021 р. Поширення інформації про реалізацію в нашому університеті міжнародного проєкту «UKROTHE» сприяє обізнаності українців про сферу надання ерготерапевтичних послуг в системі реабілітації і популяризує професію ерготерапевта в Україні.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top