7 депутатів з 36: як звітують про свою роботу депутати ДМР?

Вже традиційно щороку ВІ “Активна Громада” провадить моніторинг наявності та якості звітів депутатів місцевих  рад. Цей рік не став виключенням.

Що вразило цьогоріч? 

Відкривши сайт ДМР ми не знайшли жодного звіту депутатів за 2019 рік. Моніторинг проводився у червні, тож до цієї пори хоча б якісь звіти повинні були з’явитися на сайті. Написали запит до ДМР, у відповідь на який отримали лише пустий документ (пустий аркуш А4 прийшов нам на електронну скриньку). Відповіді на наш лист, чому так сталось, ми не отримали. Це вже нас справді вразило. 

Тож, наступним кроком став обдзвін спершу тих депутатів, які за нашими спостереженнями минулих років завжди публікували свої звіти. Деякі з них відповіли, що подавали звіти. Щоб з’ясувати ситуацію ми поспілкувалися також з представниками відділу ІТ. Звіти таки почали з’являтися на сайті ДМР. Для того аби отримати цілісну картину і зрозуміти чи всі звіти вже є на сайті, ми подзвонили всім депутатам. Тож, станом на червень  (а це середина року 2020) ми нарахували аж 7 звітів за 2019 рік. Що цікаво 6 з 7 депутатів звітували і попередні роки. 

Чому ми це робимо?

Перед тим як перейти до якісних показників звітів потрібно у декількох словах нагадати, чому депутати повинні звітувати. Відповідно до ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутат, як представник інтересів свого виборчого округу, повинен завчасно (а саме за 7 днів до звітування) повідомити громадян, де буде відбуватися зустріч із виборцями через медіа або в інший спосіб. Така зустріч  та  інформування виборців про пророблену роботу повинна відбуватися не рідше одного разу на рік відповідно до ч.1 ст.16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад». 

Після цього депутат інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення звіту.  Місцева рада публікує цю інформацію для вільного доступу на офіційному сайті ради. Не слід забувати, що зобов’язання звітувати є підставою відкликання депутата згідно ст. 37 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Також зобов’язання звітувати прописане у Статуті міста Дрогобич, де чітко вказані часові рамки звіту, а саме звіт за минулий рік має бути поданим депутатами до 1 березня поточного року згідно з Розділом VII СТ. 37 

Про що ж звітують депутати?

За діяльність у 2019 році станом на червень 2020 прозвітували (у алфавітному порядку): Олег Балог (фракція “Громадянська позиція”), Олена Бичков’як ( фракція “Громадський рух “Народний контроль”),  Марія Вітульська (фракція “Свобода”), Роман Грицай (фракція “Батьківщина”), Олег Дацюк (фракція “Батьківщина”), Тарас Демко (фракція “Громадянська позиція”) та Іван Куць ( фракція  “Громадянський рух “Народний контроль” )

Потрібно зазначити, що ставлення до звітів у депутатів дуже різниться і це відображається на кількості звітів. У порівнянні з іншими роками ця кількість зменшується (за 2018 рік  7 депутатів, то за 2017 – 9, а за 2016 – 24). Напевне на це вплинула близькість місцевих виборів. Ми вдячні тим депутатам, які ставляться до процесу звітування відповідально.

Як випливає зі звітів, загалом депутати (які прозвітували) провели 27 зустрічей з мешканцями виборчого округу. Тут не враховуючи дні прийому.  Вирішили особисто 139 скарг громадян.

Щодо діяльності в окрузі, то депутати звітували про наступне: 

  • ремонт у навчальних закладах (Зовнішній та внутрішній),
  •  закупівля інвентарю для шкіл та мистецьких колективів, 
  •  благоустрій прибудинкових територій, 
  • заміна вікон, 
  • ремонт даху, 
  • ремонт електропостачання,
  •  ремонт ліфту у житловому будинку, 
  • написання проектів для фінансування на запит громади  і т.ін.

При цьому подано проєктів рішень 3. 

Окрему частину деяких звітів складає саме звітування за використання депутатських коштів, але така чіткість є не у всіх звітах.

Найбільшою проблемою всіх звітів є довільна форма викладення

Тобто це означає, що кожен депутат сам вирішує про, що писати та, що зі своєї діяльності висвітлювати. 

До прикладу:

  • всі депутати писали про зустрічі у своїх виборчих округах, але не всі зазначали точну кількість зустрічей або ж кількість громадян, яка була присутня;
  • хтось підраховував кількість відвіданих пленарних засідань, а хтось загалом сесій;
  • хтось детально описував кількість відвіданих засідань постійних депутатських комісій, а хтось не зазначав точних цифр;
  • часом депутати звітували про вирішення проблем, але не зовсім чітко подавали, яка  була їх конкретна роль у вирішенні цієї проблеми (спрямування проблеми до органів чи установ відповідальних за їх вирішення, підготування проєкту рішення для прийняття на сесії ДМР, формування проектно-кошторисної документації, депутатські кошти, інша фінансова підтримка)

Що ми пропонуємо?

Чітку форму звітування депутатів та проєкт рішення, що дозволить її затвердити.

На нашу думку, це дає чіткі критерії оцінки ефективності роботи як самим депутатам так і їх виборцям, бо на жаль поки що після прочитання звітів у деяких випадках з’являється більше питань ніж відповідей.  

Олена Юркевич, регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” у місті Дрогобич 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top