ЗВІТУВАТИ ЧИ НЕ ЗВІТУВАТИ ЗА 2020 РІК АБО ЯК ДЕПУТАТИ НЕ ВИКОРИСТАЛИ МОЖЛИВОСТІ ПРОЗВІТУВАТИ ПРО СВОЮ РОБОТУ

“Звітувати чи не звітувати за 2020 рік (бо тож рік виборів)?” – задумались депутати Дрогобицької ТГ і вирішили НЕ скористатись можливістю розповісти про свою діяльність за 2020 рік. І якщо про депутатів, що були обрані вперше до міської ради в кінці 2020 не йдеться, то депутати попереднього VII скликання, що були обрані повторно, вирішили що без двох місяців рік їхньої роботи не вартий, щоб про нього розповісти. Принаймні їхніх звітів ми не побачили на сайті ДМР. І це справді не використана можливість прокомунікувати з громадянами і своїми виборцями, які вже вдруге висловили свою довіру цим кандидатам. А переобраних повторно  депутатів у цьому скликані у нас є 9 з 38. 

До слова така ситуація прослідковується у багатьох громадах, де ВІ “Активна Громада”  стежить за цим процесом. Детальнішою аналітикою по всіх містах поділимось згодом.

Про законодавство танормативно-правові документи, що врегульовують процес звітування депутатів. 

Отже, Згідно зі статтею 16 Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян. Більш детально процес звітування депутатів та голови громади описаний у Статуті Дрогобицької територіальної громади. А саме Стаття 35 пункт 7 “Письмові звіти, надані особами, переліченими у п. 2 цієї статті (від автора – тут депутати та голова громади), оприлюднюються на офіційному сайті Ради та розміщуються у вільному доступі у приміщенні Ради не пізніше ніж за 7 календарних днів до дати зустрічі з територіальною громадою. Автор звіту має забезпечити його своєчасне подання уповноваженій особі Ради для попереднього оприлюднення.” Тобто звіти депутатів Дрогобицької міської ради мають обов’язково публікуватися на сайті ради.

А як було з звітуванням у минулі роки?

VII каденція депутатського корпусу на жаль, не відрізнялась особливою дисципліною щодо звітування. За щорічним аналізом звітів депутатів за 2019 прозвітувало лише 7 депутатів, за  2018 рік – теж  7 депутатів, за 2017 – 9, а за 2016 – 24.

А ще менше депутатів звітували з року в рік систематично.

Як ми збирали інформацію?

Щороку у травні – червні ми моніторимо наявність звітів депутатів на сайті ДМР, а також надсилається запит до міської ради аби уточнити чи кількість депутатів, що прозвітували відповідає заявленій на сайті.

Важливо!!! Цього року, як і минулого відповіді на наш інформаційний запит ми НЕ отримали!!! Цей факт НЕ сприяє утвердженню Дрогобича як одного з найпрозоріших міс в Україні. Це також підтверджує результат Дрогобича у рейтинг прозорості та підзвітності міст від Трансперенсі Інтернешнл Україна за 2020 рік, де Дрогобич за рівнем прозорості посів 3 місце, а от за рівнем підзвітності 15 місце, що фактично означає, що громадяни мають можливість ознайомитись з інформацією на сайті (інструменти участі, відкриті дані), але не мають до кінця можливості впливати користуючись цією інформацією, а це є основою демократичних процесів. 

Як зазначається у самому дослідженні Трансперенсі Інтернешнл Україна , під підзвітністю розуміємо стан відносин між органами місцевого самоврядування та громадянами, за якого в громадян є реальна можливість бути залученими та впливати на процеси вироблення політик, контролювати й перевіряти діяльність органів місцевого самоврядування, а ті зобов’язані публічно звітувати про свою діяльність. Під прозорістю розуміємо стан, за якого громадянам забезпечується право та реальна здатність мати доступ до інформації, розуміння ними процесу ухвалення рішень через залученість до вироблення та імплементації політик, а органи влади, усвідомлюючи важливість відкриття інформації і залучення громадськості, проактивні в цьому процесі.

Чому така тенденція у звітуваннях депутатів?

Аналізуючи звіти тих депутатів минулих років, які подавали звіт, ми побачили не можливість порівняти їхню ефективність, так як кожен викладав свій звіт у довільній формі і зачіпав лише ті пункти, які вважав за потрібне.

Тож, ми не беремось узагальнювати ситуацію щодо причини відсутності звітів  депутатів, але ми вважаємо, що прийняття ДМР форми для звітності депутатів, що міститиме вичерпний перелік критерій, за якими має звітувати депутат, матиме позитивний вплив на кількість цих звітів. Також пропонуємо затвердити лютий як місяць для звітування депутатів. Це полегшить цей процес обранцям на місцях і зробить його ефективнішим. Саме тому ми запропонували депутатам минулої каденції та депутатам цієї каденції проєкт рішення для прийняття цієї форми. Надіємось, що цей проєкт рішення буде прийнятим і полегшить процес звітування та комунікації з громадянами!

Переглянути запропоновану форму звітності можна за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1tyf8QYEBcENzfMJrg56lQlzgvr8b8z9z/view?usp=sharing

Олена Юркевич, регіональна координаторка ВІ “Активна Громада”

Share this post

scroll to top