Обвал будинку на Грушевського у Дрогобичі: рік по тому

“У ніч на 28 серпня у Дрогобичі Львівської області в 4-поверховому житловому будинку обвалився цілий під’їзд” – ця новина за лічені хвилини облетіла всю країну.

Трагедія трапилася о 2:46 у звичайнісінькому будинку, коли мешканці злощасного під’їзду спокійно спали у своїх домівках… Таких будинків, збудованих ще за часів Совєцкого союзу, в країні тисячі.


Тоді на вулиці Грушевського, 101/1 обвалився чотириповерховий будинок. Восьмеро людей загинули, серед яких одна дитина, семеро травмувалися, ще 129 — втратили майно та квартири.

В перші години після трагедії була поширена інформація про те, що обвал будинку спричинив вибух газу, проте мешканці сусідніх будинків заперечили цю версію, оскільки вибуху не було чути, а вибуховою хвилею не вибито жодного вікна. ПАТ «Львівгаз» теж заперечило інформацію про вибух побутового газу як попередню причину обвалу будинку. Пресслужба «Львівгазу», вибуху газу будинку бути не могло.


Згодом були проведені обстеження будинку. Міська рада Дрогобича опублікувала висновок в якому причиною обвалу стало “руйнування середньої несучої стіни підвалу по осі Б, в осях 4-5, яке можливо виникло внаслідок: просідання або руйнування цегляної кладки через низьку марку цегли та розчину, внаслідок значного зволоження та відсутності гідроізоляції та бетонної підлоги, що є в основному наслідком помилок під час будівництва; можливе втручання людей, яке необхідно підтвердити або спростувати спеціальними експертами (судовими) після розбору обвалених конструкцій, які перебувають поверх цієї стіни підвалу”.

Кіт, врятований під час операції з ліквідації наслідків обвалу

Фахівці у звіті пропонували демонтувати будівлю методом контрольованого підриву.


Проте основною версією у слідства була службова недбалість комунальників, які мали слідкувати за станом будинку.
Із будинку відселили усіх мешканців через загрозу нового обвалу. Поліція відкрила кримінальне провадження і затримала двох дрогобицьких комунальників — начальника дільниці по обслуговуванню та ремонту житлового фонду Ростислава Дацишина та головний інженер ЖЕО Ростиславу Петречко.

Згодом їх відпустили.
Суд наклав арешт на обвалений будинок. А експертиза визнала його непридатним для проживання.
Кримінальне провадження у цій справі відкрите за статтями 270-1 (умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства), 364 (зловживання владою або службовим становищем) та 367 ККУ (службова недбалість).

Досудовим розслідуванням встановлено, що до інциденту причетний головний інженер та начальник дільниці з обслуговування та ремонту житлового фонду комунального підприємства Дрогобицької міської ради, які неналежно проводили періодичні обстеження будинку, планові загальні та профілактичні огляди та не виявлено непридатності будинку для подальшої експлуатації.


На цей час, досудове розслідування, яке здійснювалось слідчими поліції під процесуальним керівництвом Дрогобицької місцевої прокуратури, завершене. Обвинувальний акт прокурори скерували у Дрогобицький міськрайонний суд для розгляду.

Трагедія на вулиці Грушевського показала, що ніхто з нас не може почувати себе у безпеці, навіть у власній домівці. Причина — жахливий стан більшості багатоповерхових будинків, термін експлуатації яких вже дано збіг.
Пам’ятаймо про жертв цієї трагедії та робімо все для того аби такі трагедії не траплялися в майбутньому!

Олег Дьорка

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top