Дрогобич більше не «прозоре» місто – дослідження Transparency International Ukraine

Антикорупційна громадська організація «Transparency International Ukraine» провела дослідження стану прозорості міст в умовах війни. «Прозорість» в плані роботи міських рад досліджували у 70 містах України, в їх числі і Дрогобич.

За результатами досліджень, Дрогобич увійшов у категорію «непрозорих» міст України. Всього під час дослідження містам надавали статуси «прозорі», «частково прозорі» та «непрозорі».

Якщо порівнювати з рейтингами останніх років, то Дрогобич повністю втратив раніше здобуті позиції та показав наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність та надає громаді інструменти для впливу та участі.

Нагадаємо, у 2018 та 2019 роках Дрогобич очолював рейтинг «Прозорості 100 найбільших міст України», посівши перше місце. За 2020 рік місто втратило дві позиції та опинилося на 3-му місці. За минулий рік роботи місто знову регресувало та отримало статус вже зовсім «непрозорого» міста.
Статус «прозорі» у 2023 році мають сусідній Львів, Дніпро та Мукачево.

Дрогобицькою міською радою, відповідно до результатів досліджень, повністю не виконуються такі індикатори результативності, як публікування в проєкті порядку денного засідань ради точного переліку і назви проєктів рішень у сфері земельних відносин, немає у вільному доступі відомостей про житлові приміщення у власності громади, переліку земельних ділянок для здійснення забудови, які, зокрема, підлягають продажу окремими лотами на електронних аукціонах, переліку усіх об’єктів нерухомого майна комунальної форми власності. Не проводяться електронні аукціони для продажу прав на розміщення об’єктів сезонної торгівлі та тимчасових споруд для зайняття підприємницькою діяльністю.

Також на такий результат вплинули відсутність відеотрансляцій засідань постійних комісій ради, сесії та виконавчого комітету. Окрім цього, на сайті міської ради відсутня повна актуальна інформація про всі подані громадянами петиції і чи належним чином міська рада розглядає петиції.

Все ж прозорість роботи має залишатись важливим завданням для органів місцевого самоврядування, – зазначають у Transparency International Ukraine.

ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета – подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України.

Нагадаємо, у Дрогобицькій міськраді депутати зібрали підписи за звіт заступників міського голови і їх оцінку роботи. У випадку визнання роботи «незадовільною» посадовцям загрожує звільнення із займаних посад.

Share this post

scroll to top