Росія вимагає від України визнати «Спутник V» в обмін на відкриття КПВВ на Донбасі — Арестович

Фото DW

Російська делегація Тристоронньої контактної групи заявляє про готовність відкрити КПВВ на Донбасі в обмін на визнання Україною вакцини проти коронавірусу «Спутник V» та визнання довідок про щеплення цим препаратом людей з окупованих районів Донбасу.

Про це заявив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович в етері телеканалу «Дом».

Він розповів, що 22 грудня на останньому у 2021 році засіданні ТКГ сторони не змогли домовитися щодо відкриття всіх КПВВ. 

При цьому Арестович наголошує, що українська сторона відкрила свої пункти пропуску з 10 листопада 2020 року, натомість з боку окупованих територій цього не роблять.

«Залишилося лише пропустити громадян із того боку. Але вони й тут зачепилися за необхідність нами визнати вакцину “Спутник V” у документах, визнати документи з печатками так званих “ДНР” та “ЛНР”. Коротше, зробити все те, на що ми ніколи не підемо», — сказав Арестович.

Він зазначив, що пункти пропуску закриті, оскільки Росія намагається позиціонувати сторонами конфлікту «ЛНР» та «ДНР», а не саму себе.

«Ми на це не підемо. Тому що основою мирного врегулювання є визнання Росією свого статусу як сторони конфлікту… Невиконання угод починається з того, що вони не визнають себе стороною конфлікту», — вважає Арестович. 

Речник наголосив, що блокування КПВВ з боку Росії погано вплине на добробут жителів окупованих територій. Це може завадити їм отримати виплати, оформити документи чи отримати сертифіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцини.

Нагадаємо, українські прикордонники регулярно повідомляють про блокування рух більшістю КПВВ на лінії зіткнення з боку бойовиків. 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top