В Україні розширять перелік безкоштовних медичних послуг

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) планує розширити спектр медичної допомоги, яку пацієнти можуть отримати в лікарнях безоплатно. У програму медгарантій на 2022 рік додали 33 млрд грн, розповіли директорка департаменту комунікацій НСЗУ Лілія Гудзь та заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко, пише «Громадське».

У 2022 році на Програму медичних гарантій (ПМГ) з держбюджету виділили 157,3 млрд грн – це найбільша сума з початку реформи фінансування системи охорони здоров’я. У зв’язку з цим, наступного року планується розширити перелік медичних послуг, які українці можуть отримати безоплатно. Зокрема, розшириться програма «Доступні ліки». НСЗУ пропонує включити до неї препарати для лікування хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень. Пацієнти зможуть отримати електронний рецепт на такі ліки та забрати їх безоплатно в аптеці.

Також серед запропонованих нововведень 2022 року – стаціонарозамінні форми лікування. У НСЗУ планують ввести послугу «хірургія одного дня», коли після нескладної операції пацієнт зможе того самого дня повернутися додому. Це стосуватиметься лише зафіксованого переліку невеликих хірургічних втручань, після яких не потребується стаціонарне лікування.

«Це робиться для того, щоб лікарня не тримала людину більше, ніж потрібно, а робила втручання, отримувала за це кошти й відпускала людину додому, якщо з нею все гаразд», – сказала Лілія Гудзь в ефірі каналу «Україна 24» в неділю, 26 грудня.

Головна увага Програми медгарантій, як і раніше, буде на захворюваннях, які є основними причинами смертності в Україні та вимагають найдорожчого лікування: інсульти, інфаркти та онкологія.

Так, з наступного року НСЗУ планує підвищити тарифи медзакладам за найважливішими напрямками, але, разом з тим, висуватиме до них посилені вимоги. Наприклад, заклад зможе укласти договір з НСЗУ, якщо у 2021 році пролікував 100 інсультів чи 50 інфарктів, провів мінімум 150 пологів тощо.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top