28 серпня у Нагуєвичах традиційний етнофест у садибі Франка. Яка програма? Хто буде виступати?

***

Вже 28 серпня в Нагуєвичах запрацює понад 50 творчих та інтерактивних локацій,  виставки, екскурсії садибою Івана Франка, цікаві презентації та зустрічі, смачні наїдки та потужний концерт за участі гурту “ Patsyki z Franeka”.  Детальніше у нашому огляді програми заходів в Нагуєвичах.

Святкові заходи розпочнуться 27 серпня. 

12:00-12:30 – Молебень біля хреста Якова Франка під проводом парохів церков села Нагуєвичі о. Андрія Безушка та о. Івана Ковби та урочисте покладання квітів до пам’ятника українського генія Івана Франка в Нагуєвичах. О 12:30 – екскурсія садибою Івана Франка.

13:00 – Презентація історії побудови садиби Івана Франка (1934-1981 рр.) та її 3-D реконструкція (конференц-зал Літературно-меморіального музею І. Франка ДІКЗ «Нагуєвичі»).

Вже о 18:00 у Дрогобичі – Урочиста церемонія нагородження лауреата VI-ї Міжнародної премії імені Івана Франка, локація – Народний дім на вулиці Івана Франка.


Основні заходи в Нагуєвичах відбудуться 28 СЕРПНЯ, у суботу.

Цього дня на вас чекає понад 50 локацій та різноманітних майстер-класів, серед яких  «Присадибні локації» від ДІКЗ «Нагуєвичі («Франко-сік», «Франко-мед», «Франко-випічка», «Ковальська кузня Якова»), «Монетний двір» від Чигиринського цеху майстра Олександра Курученка, «Ваги і міри доби Франка» від музею ваг Анатолія Задерецького, вироби і майстер-класи бойківського в’язання від дрогобицької майстрині Анни Лукянчук, «Петро Франко і авіамодельна традиція від Руслана Кімаковича» (с. Нагуєвичі), «Аптека» від музею Йоганна Зеха (м. Борислав), анімаційні локації від клубу дитячого та сімейного розвитку «Поліглотик+» (м. Рогатин), мистецька зона «Франко-фото», інтерактивна локація «Фотобокс», шоу мильних бульбашок, «Дідова Аптека», гончарські вироби з кераміки, майстер-клас у стилі «Канзаші», майстер-класи зі створення зернових кораликів та народного хусткування, а також народних танців від Віри Олеш, локація виробів з бісеру від Галини Кутащук (с. Криворівня, Гуцульщина), «Твістінг» (святкова агенція «Дитячий квартал»), склопластика від Максима Гончарука (м. Борислав), ляльки-мотанки від майстрині Ірини Яким, міжнародний художній пленер «Різноманіття культур» від Дрогобицької дитячої художньої школи (художній керівник, директор Ігор Шимко), театралізовані екскурсії та квести у садибі Франків, локація Дрогобицької солеварні, де виварюватимуть сіль та багато іншого…

Усі ці локації знаходитимуться біля Франкової садиби, тому тут можна буде активно провести час.

Наступна локація – театральна. Драма «Мойсей: епічна притча» від колективу Львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича триватиме від 12:00-13:30. Місце проведення: просто неба, біля пам’ятника Івана Франка ДІКЗ «Нагуєвичі»).

Традиційно цього дня у Нагуєвичах буде багато наукових дискусій, презентацій книг та виставок.  Всі ці дійства відбуватимуться у конференц-залі та галереї музею.

Отож, 13:30 – Відкриття мистецької виставки  «Невідомі і маловідомі портрети та артефакти Івана Франка 1930 – 1990-х рр.»

13:50 – Виставка приватної колекції: «Іван Франко на вітчизняних та зарубіжних державних і недержавних марках (1913 – 2020 рр.)». Презентують: Володимир Галик (кандидат історичних наук, доцент, заступник декана історичного факультету ДДПУ ім. І. Франка), Ростислав Хміль (головний зберігач фондів ДІКЗ «Нагуєвичі»).

14:15 – Презентація музейного франкознавчого видання: «Садиба Франка: науковий збірник заповідника «Нагуєвичі», Книга Друга (2021 р.). Презентують: Богдан Лазорак головний редактор видання, кандидат історичних наук, доцент, директор ДІКЗ «Нагуєвичі», Тетяна Лазорак – відповідальний секретар і технічний редактор видання, магістр педагогічної освіти, Лариса Лесишин, головний редактор видавництва «Посвіт» м. Дрогобич).

14:30 – Презентація наукової франкознавчої монографії: «Петро Франко: Формула долі. (Життєпис на тлі доби) (2021 р.). Автор: Наталя Тихолоз (кандидат філологічних наук, старша наукова співробітниця Львівського національного літературно-меморіального музею І. Франка)

14:45 – Презентація наукової монографії: «Іван Боберський: суспільно-культурна, військово-політична та освітньо-виховна діяльність: монографія» (2019 р.) Автор: Андрій Сова (доктор історичних наук. Дійсний член НТШ і секретар комісії тіловиховання і спорту ім. І. Боберського, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського).

15:00 – Презентація нових книжок Інституту Івана Франка НАН України. Модератор: Євген Нахліх (доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, директор Інституту Івана Франка НАН України).

15:20 – Музейна презентація: «Іван Франко на Українському Парнасі» від Музею видатних діячів української культури (м. Київ). Автор: Олена Драгомирецька (провідний науковий співробітник Музею видатних діячів української культури, заслужений діяч мистецтв, кандидат мистецтвознавства).

15:45 – Презентації невідомих кінохронік села Нагуєвичі 1991 року: «Перший незалежний фестиваль в Нагуєвичах до Дня народження Івана Франка».

Літературна локація працюватиме з 14:30 до 16:00 години біля Будинку літератора та Літературно-меморіального музею за участю відомих українських письменників зі Львова, Івано-Франківська, Чернівців. Участь візьмуть: Галина Пагутяк, Олесь Дяк, Мар’яна Комариця (Ільницька), Данило Ільницький, Світлана Бреславська, Степан Процюк, Мирослав Лазарук. Також відбудеться дитячий літературний конкурс з декламування віршів.

Особливістю цьогорічного фестивалю в Нагуєвичах є міні-фестиваль грибарства, мисливства та рибальства.  А всі ми знаємо, що Іван Франко був знавцем цих справ.

Локація: парк, стежка Івана Франка та літня сцена ДІКЗ «Нагуєвичі»)

Отож, 10:00 – Наукові презентації «Давня карта «Радичевого лісу» в Нагуєвичах 1770-х років та «Грибарські та рибальські мандрівки Івана Франка».

10:30 – Відкриття локацій фестивалю від імені лісництв та лісгоспів України, Товариств рибалок та мисливців, підприємців із реалізації рибальської та мисливської продукції, зеленого кемпінгу, велоспорту і туризму, бджільництва.

11:00 – Реєстрація грибарських команд, визначення маршрутів та провідників команд за лісовими мапами.

14:00 – Зважування грибарських трофеїв та визначення переможців фестивалю.

15:00 – Бойківська кухня і дегустація страв за рецептами з дарів природи від Олега Яводчака (м. Дрогобич).

17:00 – Нагородження переможців та підписання «Меморандуму про створення в Нагуєвичах стаціонарного фестивалю «Грибарства, рибальства і мисливства» між КЗ ЛОР АДІКЗ «Нагуєвичі» та «Дрогобицьким лісгоспом».

Фінальним етапом святкувань у Нагуєвичах традиційно буде концерт. Цього року він буде гучним, яскравим та з потужною програмою. Хедлайнером святкувань стане відомий український гурт «Пацики з Франека / Patsyki z Franeka».

О 15:00 відбудеться і офіційне відкриття «Фольк-концерту», а вже з 15:30 – виступ місцевих колективів.

17:00 – Гурт «MODERNFOLK» (м. Дрогобич).

18:00 – Гурт «Бориславські батяри» (м. Борислав).

19:00 – Гурт «Pta Khi» (м. Мирноград, Донецька область).

20:00 – Гурт «GRANAT» (м. Львів).

21:00 – Гурт «Етно-Гурт «ЯРРА» (м. Київ).

22:00 – Гурт «Пацики з Франека / Patsyki z Franeka» (м. Київ).

***

Тож, якщо ви ще не знаєте, як провести останні вихідні цього літа, є хороша нагода приїхати у Нагуєвичі – рідне село великого українського письменника, генія – Івана Франка. Побачимося в Нагуєвичах!

Як відбували попередні святкування, у наших відео:

Підготував Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top