Чому HR-фахівці необхідні в органах місцевого самоврядування?

Бізнес вже давно у своїй роботі залучає НR-фахівців. Необхідність правильного підбору кадрів, їхніх пошуків, їхня мотивація, навчання, потрібна і в органах місцевого самоврядування (ОМС).

Але чому ці підходи досі не працюють в міських радах, якщо мова йде ефективність роботи?

На моє суб’єктивне переконання зараз підбором кадрів в ОМС ніхто не займається. І ця проблема стосується усієї країни. Процес підбору кадрів наче триває, але ці підходи зовсім не налаштовані на результати та ефективність. Традиційні відділи кадрів це не більше ніж підрозділи в структурі, які ведуть особові справи працівників та вираховують дні невикористаної щорічної відпустки.

А хто працює з персоналом?

Реальність така: людину можуть працевлаштувати у міській раді, щоб віддячити за щось, або просто, щоб не “сіяла” зрадоньку в Фейсбуці. І таке було. Працевлаштовують родичів, близьких друзів, дружин/чоловіків/дітей, сусідів тощо. Є ще політичні призначення, коли посади розділяють між собою переможці виборів або вимінюють на лояльність.

Як такі підходи впливають на ефективність роботи органів місцевого самоврядування?

Погано, бо дуже часто органи місцевого самоврядування у більшості складаються з низькокваліфікованих, “непотрібних” людей, які не націлені на результати. На цьому ґрунті ті, які дійсно відповідають кваліфікаційним вимогам, і якимось дивом потрапили на роботу в міські ради, абсолютно невмотивовані працювати, дивлячись на цей театр пристосуванства. Варто лише потрапити на роботу в раду і аж до пенсії будуть переводити з відділу у відділ.

Що потрібно зробити?

Створити відділи HR, найняти HR-фахівців або запросити приватні фірми на умовах контракту, щоб ці займалися підбором кваліфікованих кадрів для роботи у структурних підрозділах міських рад. HR-фахівці повинні професійно займатися не лише підбором кадрів, але й формуванням стандартів роботи, покращенням умов праці та напряму працювати із працівниками, відчуваючи їхні потребами, підвищуючи їхню ефективність та мотивацію бути агентами якісних змін.

Запровадження таких інновацій має на меті виключно одне – підвищити ефективність та якість роботи усієї структури!

Також варто скасувати традиційні комісії, які відбирають працівників для роботи в органах місцевого самоврядування. Дуже часто засідання таких конкурсних комісій залишаються фікціями, бо імена переможців відомі заздалегідь. Інколи й до конкурсу не доходить, бо призначають на керівні посади людей через різноманітні “схеми”. Наприклад, спершу призначають на посаду на яку можна призначити без конкурсу, а вже потім переводять на потрібну посаду.

Відтак, така ситуація відлякує ефективних змінотворців. Люди просто не йдуть працювати в міські ради, бо, по-перше, попасти на таку роботу – малоймовірно, а організаційна складова, яка працює в органах ОМС, не сприяє підвищенню ефективності, кар’єрному росту, покращенню умінь та розвитку.

Організаційна складова у міських радах сучасної України націлена лише на одне – задовольняти бажання керівника та ситуативно розв’язувати якісь проблеми, які час від часу виникають.

Дуже часто перші особи – міські голови, замість того, щоб створити ефективні команди висококваліфікованих працівників, створюють фан-клуби з пристосуванців, політичних перебіжчиків, підлабузників, занурюючи себе в теплу ванну конформізму і все це за кошти платників податків.

У підсумку якість роботи ради знижується, гальмується процес реформ, громадяни отримують неякісні послуги і, щонайгірше, формується стійка структура “призначених”, яка вважає себе управлінською елітою, хоча, в приватну структуру, такий менеджмент ніхто б на роботу не взяв. Ніколи.

Якісна робота відділу НР могла б сприяти якісним змінам у місцевому самоврядуванні.

Взагалі-то, у роботі органів місцевого самоврядування можна і треба впроваджувати принципи, які успішно працюють в приватному бізнесі чи великих корпораціях. Не треба відмовлятися від таких практик, які добре себе показали та зарекомендували. Можливо, від таких змін у виконавчу владу прийшли б дійсно високоактивні та кваліфіковані менеджери. Кадри – вирішують не все, але багато. І це правда. Для цього потрібно просто захотіти зробити революцію в системі підбору кадрів.

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top