10 замків України, які має побачити кожен

Замки — чи не найцікавіші об’єкти з тих, які залишила Україні бурхлива історія. Величні твердині, потужні мури, які вистояли не одне століття. Загалом їх більше сотні, але таких, які відповідають уявленню більшості про замок, залишилось небагато – решта у стані руїни. Одні впали у військових баталіях, інших – не пошкодували людина та час. Але є в Україні й такі замки та фортеці, якими можна захоплюватись й пишатись.

Збаразький замок (Тернопільська область)

Більше замків, ніж на Тернопільщині, немає в жодній іншій області України. Замок у Збаражі – це, безперечно, найкраще збережений і відреставрований замок найбільш «замкової» області нашої неньки. Хоча бастіони Збаразького замку поки що «безголові», але це вже неабияка атракція – на додачу до ефектних ровів і мурів, тут є ще й виставки та музеї, а проект замку, на хвилиночку, розробив всесвітньовідомий італійський архітектор Вінченцо Скамоцці.

Олеський замок (Львівська область)

Понад шість століть минуло з того часу, як виник на високому пагорбі у Олеську замок. Ймовірно, його збудував князь Юрій Данилович, але точно цього ніхто не може сказати. Що можна сказати про замок точно, так це те, що він є одним із найвідоміших на Львівщині, а ще – одним з найменших за розмірами, але найкраще доглянутих замків України. Крім музею, тут функціонує дуже престижний ресторан із відтвореними середньовічними інтер’єрами, розрахованими не лише на українських, але й на польських гостей. І поляки їдуть сюди, адже у замку народився найвідоміший їх король – Ян ІІІ Собеський, переможець турків під Віднем. Неабияким бонусом при відвідуванні Олеського замку є монастир капуцинів із парком скульптур.

Ужгородський замок

Знаходиться у серці поліетнічного центру Закарпатської області. Замок прекрасно зберігся. Хоч він і не має височезних мурів та башт, але залишається одним із найбільш відвідуваних туристичних об’єктів Закарпаття. Сюди йдуть, щоб відчути дух вікових традицій. Нині у замку діє музей. Яка ж неймовірна колекція карпатських музичних інструментів тут представлена… Казковий розпис домової церкви також не залишить нікого байдужим. Як і винні льохи.

Меджибіж (Хмельницька область)

У 2001 році Меджибізький замок включили до історико-культурного заповідника, щоправда, це не допомогло врятувати бічну стіну замкового палацу. Замок взагалі перебуває, м’яко кажучи, не у кращому стані, але його розміри, помножені на колорит (можливо, зумовлений саме облупленістю мурів), роблять цю історичну твердиню між річками Південний Буг і Бужок прекрасним туристичним об’єктом. Особливо зважаючи на те, що нині Меджибіж є всесвітнім центром хасидів – тут же поховано легендарного Бешта.

Свірж (Перемишлянський район, Львівська область)

Свірзький замок, що розташований на пагорбі, в оточенні ставків і боліт, привертає увагу не лише мандрівників. Ще в радянські часи від став відомим об’єктом кінозйомок. Зокрема, тут знімалося немало сцен із блокбастера «Д’Артанян і три мушкетери», і саме тут прожила останні дні нещасна Констанція, яку отруїла Міледі. «Констанція, Констанція», – співав у Свіржі закоханий і розбитий горем герой Боярського. На жаль, теперішній статус цієї казкової будівлі не відповідає її красі та величі. Можна сказати, що він стоїть пусткою, хоч в ньому й збиралися відкрити будинок відпочинку Спілки архітекторів.

Луцький замок

Цю твердиню було побудовано на місці дерев’яних укріплень руських князів. Розпочав будівництво литовський князь Любарт (саме тому замок і носить його ім’я), а продовжували Вітольд і Свидригайло. Чи не найяскравіший представник середньовічної оборонної архітектури на території України складався колись з двох частин: Верхнього і Нижнього замку. Нижній, значно більший за площею, розчинився серед пізніших будівель – від нього лишились лише деякі відрізки мурів та одна башта. Зате Верхній досить непогано зберігся. Височезні башти та мури замку Любарта ховають цікавезні музеї та підземелля. Та й на башти підніматись можна: з них видно ще дві вражаючі луцькі пам’ятки – монастир єзуїтів та кірху.

Білгород-Дністровський (Одеська область)

Фортецю над Дністровським лиманом, на руїнах античного міста Тіра, заклали генуезці у ХІІІ столітті. Основну частину найбільшої в Україні середньовічної фортеці збудували молдавани. В молдавський період місто називалося Четятя Албе (Біла Фортеця) – воно було одним із головних торгових полісів Північного Причорномор’я. Фортеця тоді мала 34 башти й була неприступною твердинею, але все одно не встояла перед велетенською армією турків і татар. У XV столітті останні стали господарями міста, й назвали його Аккерманом (знову Біла Фортеця, але вже тюркською). Саме в османський період фортеця набула майже сучасного вигляду.

Замок Паланок (Мукачеве, Закарпатська область)

Посеред широкої рівнини у Мукачево одиноко височіє гора. Верхівку гори увінчують башти старовинного замку. Небагато в Україні пам’яток, подібних до цієї. Сотні штурмів та облог пережив Паланок. Безліч разів змінював він своїх власників, добудовувався і перебудовувався. Із кінця XVІІІ століття Паланок виконував функції австрійської в’язниці, а у радянський період тут було ПТУ. Нині це, безперечно, один із найвідоміших українських замків – доглянутий, музеєфікований, із купою сувенірних лавок, кав’ярнями та винними підвалами.

Кам’янець-Подільський (Хмельницька область)

Найвідоміший замок України розташований у місті, яке і назву свою отримало через нього – Кам’янець-Подільський (хоча другу половину назви давно варто б відкинути, зважаючи на відсутність в Україні інших «Кам’янців»). Середньовічна фортеця, розташована на крутому скелястому пагорбі, не одне століття зачаровує своїм масштабом та неймовірною казковістю. Це еталон замку, який ми малюємо в своїй уяві. А якщо поглянете на замок і фортецю із каньйону, то взагалі не повірите, що це Україна.

Хотин (Чернівецька область)

Це замок-кінозірка – головний середньовічний замок радянських фільмів. Ла-Рошель, Торкілстон, Мот – чим він тільки не був у кіно. Радянський суперекранізатор Бортко вирішив зробити його Дубенським замком, оскільки справжній Дубенський замок не настільки кіногенічний. Тому козаки в «Тарасі Бульбі» штурмували «польський» замок, який насправді був молдовсько-турецьким. Хотин же козаки ніколи не штурмували, але захищали його героїчно, на чолі з великим гетьманом Сагайдачним.

Як і Аккерманську фортецю, Хотинську розбудували молдавани, які мали її два століття за резиденцію своїх господарів. Штефан Великий (він на усіх молдовських купюрах) зробив Хотинську фортецю такою, якою ми її бачимо нині – неймовірною неприступною твердинею. Таким замком могла б пишатись будь-яка країна, і ми пишаємось, що він український.

Джерело – HB Style

Share this post

scroll to top