В Україні планують дозволити подвійне громадянство, але не з Росією — МЗС

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що працюють із народними депутатами над тим, щоб дозволити подвійне громадянство.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 4 березня.

«Ми плануємо дозволити подвійне громадянство з країнами ЄС, країнами, які є для нас дружніми: список цих країн буде залежати від деяких критеріїв», — сказав міністр.

За його словами, це дозволить об’єднувати громадян по всьому світу. Так, громадянин України може виїхати до ЄС та у перспективі стати громадянином цієї країни, водночас людина зможе зберегти і свій український паспорт.

«Нам треба тримати разом мільйони українців, розкиданих по всьому світу. Ми не повинні заважати їхній інтеграції в суспільство, в якому вони вирішили продовжити своє життя, але ми повинні, як держава, докласти всіх зусиль, щоб вони залишалися українцями та зберігали зв’язок зі своєю батьківщиною», — пояснив Кулеба.

Водночас у законодавстві хочуть встановити обмеження на подвійне громадянство для депутатів та міністрів, каже Кулеба. Також планується заборонити подвійне громадянство з Росією.

Очільник МЗС наголошує, що наразі відомство працює з народними депутатами над відповідними законодавчими змінами.

ВАРТО_знати: Наразі українське законодавство декларує єдине громадянство. Механізму позбавлення паспорта України за подвійне громадянство немає, тож Україна юридично сприймає людей із декількома паспортами лише як своїх громадян — інші не визнає.

Нещодавно Рада нацбезпеки й оборони своїм рішенням зобов’язала Кабмін за пів року розробити законопроєкт, який має унормувати подвійне громадянство українців.

Уряд має не пізніше ніж за 6 місяців внести на розгляд парламенту законопроєкти, які б передбачали низку обмежень для українців з подвійним (або більше) громадянством. Такі люди не зможуть:

  • претендувати на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • претендувати на зайняття керівних посад на стратегічних об’єктах державної власності;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top