Іграшкова зброя: чи варто її купувати дитині та як вибрати

Чи варто купувати хлопчикам та дівчаткам дитячу зброю? Це питання хвилює багатьох батьків. Одні виступають категорично проти подібних іграшок, побоюючись, що, «озброївши» своє чадо, вони виховають у ньому агресію, бажання завдавати болю та страждань. Інші, навпаки, вважають, що зброя в хлопчака має бути обов’язково. Треті вагаються й не можуть прийняти рішення. Хто ж із них правий? Спробуємо розібратися.

https://lolo.com.ua/uploads/article/e/e9/e924ebc3392083ee5e97944c3b056a92.jpg

Чи небезпечна іграшкова зброя

Зрозуміти причину занепокоєння батьків нескладно. Діти схильні наслідувати те, що вони бачать. Граючись зі зброєю, хлопчик може почати копіювати агресивні дії героїв фільмів або відеоігор. Це формуватиме в нього неправильні моделі поведінки. Дитина зі зброєю в руках почуватиметься «господарем» ситуації, почне сприймати насильство як норму, як спосіб вирішення будь-якого конфлікту. Це може призвести до того, що в реальному житті для залагодження суперечок вона також використовуватиме фізичну агресію. Своїх однолітків сприйматиме не як друзів, а як суперників, що ускладнить взаємодію з ними.

Що ж робити? Не купувати дитині іграшкову зброю? Але ж вона використовуватиме замість неї будь-який підручний предмет і все одно «кинеться в бій» з компанією однолітків. Зайві заборони можуть викликати ще більше бажання взяти участь у «битві».

Батькам необхідно розуміти, що сама по собі іграшкова зброя не є злом. Надзвичайно важливим є правильне її сприйняття та використання. І тут багато чого залежить від дорослих. Вони можуть спрямувати гру в безпечне річище, встановити правила, пояснити значення зброї та важливість її використання тільки в благих цілях. Дитина має зрозуміти, що пістолет чи меч — це не інструмент для вирішення конфліктів, а лише елемент гри, який не має нічого спільного з реальним насильством.

https://lolo.com.ua/uploads/article/5/56/566977c2560ddc9f5b241be942db5a5e.jpg

Що корисного в іграх зі зброєю

Чи є користь від іграшкової зброї? Безумовно. Ігри, у яких вона використовується, як правило, дуже рухливі. Діти бігають, стрибають, долають перешкоди. Усе це сприяє збільшенню фізичної активності малечі, підвищує спритність, вправність, влучність, покращує координацію.

Крім того, такі ігри допомагають розвивати:

  • фантазію, уяву та креативне мислення;
  • навички спілкування;
  • вміння працювати в команді.

Завдяки іграм у поліціянтів і злодіїв, лицарів або суперагентів хлопчаки починають відчувати себе сильними, сміливими, відважними. А найголовніше, такі розваги допомагають їм «розрядитися», виплеснути злість та агресію, позбутися страхів. Це підтверджують і дитячі психологи. Батькам не варто забороняти малюку грати зі зброєю. Шкоди це не принесе, а ось користь буде безсумнівною.

Як вибрати іграшкову зброю

Асортимент іграшкової зброї неймовірно широкий. Залежно від характеристик і конструктивних особливостей її ділять на декілька категорій:

  • вогнепальна — іграшкові пістолети, автомати, рушниці, гвинтівки, кулемети;
  • холодна — ножі, кинджали, мечі, шаблі, шпаги;
  • метальна — луки, арбалети;
  • помпова — бластери, гармати;
  • водяна — пістолети та кулемети, що бризкають струменем води.

Вибрати щось одне з такого різноманіття буває не дуже просто, особливо в тому разі, якщо дитині хочеться все. Батькам варто прислухатися до її побажань, але при цьому враховувати вік чада, його захоплення та уподобання. Увагу треба звертати й на те, з якого матеріалу виготовлена зброя, на її дизайн та наявність додаткових звукових і світлових ефектів.

Щоб дитячі розваги були абсолютно безпечними, важливо не забувати про якість іграшок. Перевагу варто надавати продукції відомих виробників, які зарекомендували себе на ринку з найкращого боку. Така зброя служитиме довгий час і подарує дитині справжнє задоволення від гри.

Share this post

scroll to top