У Дрогобичі хочуть об’єднати гімназії №15 та №3. Навіщо?

На чергову сесію Дрогобицької міської ради винесено проєкт рішення “Про реорганізацію Гімназії № 15 імені Степана Бандери Дрогобицької міської ради Львівської області”.

Такий проєкт розміщено на сайті Дрогобицької міської ради.

Відповідно до проекту документу пропонується з 01 вересня 2021 року припинити діяльність юридичної особи Гімназії №15 імені Степана Бандери Дрогобицької міської ради Львівської області шляхом приєднання до Ліцею № 3 імені В’ячеслава Чорновола Дрогобицької міської ради Львівської області.

Фактично, мова йде про закриття гімназії №15.

Ми запитали Володимира Кондзьолки, керівника Інститут розвитку міста, про мотиви такого рішення і чому реорганізація школи є необхідністю:

Державна освітня субвенція, яка йде на зарплату педагогічного персоналу розраховується за формулою ключовим показником якої нормативна наповнюваність класів. Цей показник для Дрогобицької громади складає 24,5 учні на клас. Для того, щоб в середньому по громаді цей показник становив 24,5  у міських школах має бути наповнюваність класів не нижча 27 учнів на клас. Невідповідність реальної наповнюваності нормативній привела до дефіциту коштів на зарплату вчителям у 41 млн грн. Міський бюджет виділив 35 млн. Залишається непокритими – 6 млн грн.

З метою належно фінансування освіти необхідно провести ряд заходів для зниження непродуктивних витрат коштів. Першим кроком є закриття восьми  сільських шкіл, у яких видатки на одного учня є надмірно великими. Другим кроком є зниження непродуктивних  видатків з міського бюджету на утримання шкіл. Гімназія №15 та № 3 знаходяться на незначній відстані одна від одної, і наповненні відповідно на 65% та 77%. Об’єднання шкіл суттєво зекономить гроші на комунальних послугах та підвищить наповнюваність класів, що покращить фінансування школи. Лише комунальні витрати по гімназії №15 складають 450 тис грн, які можна буде зекономити при об’єднанні.

Витрати на одного учня в рік в школі №15 складають 28,6 тис грн, що вище середнього показника міських шкіл 23,7 тис грн. Це призвело до того, що з інших шкіл знято 240 тис грн субвенції і скеровано  на зарплату вчителям у гімназію №15.

Впровадження Концепції Нової української школи ставить жорсткі вимоги до освітнього простору. З 2018 року впроваджено ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти», яким регламентується вимоги до приміщень закладів освіти. Для приведення до відповідності вимогам та на ремонт даху необхідно близько семи мільйонів гривень для гімназії №15”, – прокоментував Володимир Кондзьолка.

Також варто нагадати, що фінансування освіти є найбільшими видатками Дрогобицької громади. У 2021 році – 515 млн грн, 64% всіх видатків, тобто 2/3 бюджету йде в освіту. Для порівняння – всі видатки на комунальне господарство громади  (Департамент міського господарства) – 65 млн грн, що у вісім разів менше фінансування освіти.

Нагадаємо, що до 1 вересня 2021 року у Львівській області закриють 18 шкіл, а ще 22 понизять у ступені. Такі рішення прийняли деякі місцеві громади, оскільки у цих навчальних закладах вчиться дуже мало дітей. Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска пояснив таке рішення місцевих громад труднощами з фінансуванням шкіл, де вчиться мало учнів. Мова йде насамперед про шкільні філії, де навчається 5-25 учнів.

Стежте за новинами на Telegram-каналі:https://t.me/Vartonew

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top