Гендиректора «Охматдиту» відсторонили, поки правоохоронці не завершать перевірку

Гендиректора «Охматдиту» Володимира Жовніра відсторонили від виконання обов’язків, допоки правоохоронці не завершать перевірки, повʼязані з відновленням лікарні.

Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

За його словами, факти, пов’язані з відновленням будівель «Охматдиту» та діями фонду «Охматдит — здорове дитинство» нині вивчають правоохоронці.

«Зареєстроване відповідне кримінальне провадження. Триває досудове розслідування. Також аналітичну роботу із цього приводу проводить НАБУ. Крім цього, триває ініційована мною внутрішня перевірка МОЗ», — заявив міністр.

Ляшко додав, що 16 серпня отримав перші результати проведення перевірки комісії МОЗ. Очільник міністерства стверджує, що «є випадки викривлення ключової інформації, яка подається офіційно мені, у медіа та міститься в документах, і зі сторони керівництва лікарні, і з боку фонду».

Так,під час проведення тендеру для оцінки пропозицій було залучено робочу групу «Охматдиту» та загальні збори фонду, до яких увійшли, зокрема, ведучі Юрій Горбунов та Соломія Вітвіцька.

Загальні збори фонду 31 липня надали рекомендацію «Охматдиту» укласти договір на ремонтні роботи з компанією, через яку потім виник скандал. Жовнір оголосив цю компанію переможцем тендеру, а втім, рекомендації про фінальний вибір переможця від робочої групи лікарні не були отримані.

«Чому? Це питання залишається відкритим і буде досліджене компетентними органами», — написав Ляшко.

І додав, що виконувачем обов’язків гендиректора лікарні «має бути людина з-поміж завідувачів відділень, яка отримає найбільшу підтримку колег». Зараз міністр проводить консультації.

Що з відбудовою «Охматдиту»?

Журналісти проєкту «Наші гроші» з’ясували, що тендер виграла компанія «Буд-технолоджі», яка погодилася виконати роботи за набагато вищою ціною, ніж інші учасники торгів, організованих благодійним фондом «Охматдит» (не самою лікарнею).

Серед 14 компаній, які подали свої пропозиції на тендер, «Буд-технолоджі» була третьою серед тих компаній, які виставили найвищі ціни. Так, вона висловила готовність виконати роботи за 307 мільйонів гривень. Водночас інші учасники тендеру пропонували зробити це значно дешевше — від 42 до 286 мільйонів. Крім того, у пропозиції компанії «Буд-технолоджі» виявили деякі інші проблеми.

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що правоохоронці додатково перевірять тендер на відбудову «Охматдиту». А згодом оголосив, що тендер благодійного фонду скасують і проведуть новий.

Крім того, скасують також і тендери на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд за виконанням ремонту в лікарні «Охматдит» на 14 мільйонів гривень.

А 16 серпня лікарня «Охматдит» у Києві заявила, що благодійний фонд, куди небайдужі робили пожертви на відновлення після російського удару 8 липня, відмовився перерахувати отриману суму медустанові — це 378 мільйонів гривень. У фонді пояснили, що нині їм невідомий правовий механізм для переказу.

Share this post

scroll to top