Взаємозв’язок між станом кишечнику та розладами шлунку: синдром подразненого кишечника та інші порушення

Ви часто відчуваєте біль у шлунку та інші проблеми з травленням після їжі? Можливо, це не випадковість: у багатьох випадках невідповідна або нездорова дієта може безпосередньо вплинути на травну систему та викликати симптоми подразнення. Вони вкрай неприємні, але шанс на одужання є, тому що дієту можна часто міняти. Але що потрібно включити в раціон, щоб запобігти проблемам з кишечником? Читайте далі, щоб дізнатися, як правильно харчуватись і як зняти важкість у шлунку.

Що викликає біль у шлунку після їжі?

Перші ознаки болю в животі з’явилися в той момент, коли ви закінчили їсти смачну піцу. Багато людей страждають від шлунково-кишкових симптомів через свій раціон. Вам цікаво, чому це? Все просто: проковтнута їжа може бути важкою для вашого шлунку та кишечника з двох причин:

  1. Шлунково-кишковий тракт намагається якомога швидше позбутися їжі, на яку у нього алергія. Наприклад, нерви шлунку чутливі до їжі, яка є зіпсованою або не відповідає потребам людини, тому транспортування їжі може швидко прискорюватися, викликаючи біль у животі та спазми одразу після їжі, а також нудоту та діарею.
  2. Для порівняння, їжа, яка особливо важко перетравлюється, наприклад дуже жирна їжа, вимагає великих зусиль з боку травної системи для перетравлення. Тому він довше залишається в шлунку і кишечнику, а під час тривалого процесу розщеплення їжі утворюється значна кількість газів. Звідси здуття, болі в животі і тиск в животі, що може ускладнити життя. 

Проблеми зі шлунком, спричинені цими двома причинами, можуть виникати самостійно або супроводжуватися симптомами інших захворювань або розладів травної системи. Існують не тільки захворювання з діагностованим органічним походженням, а й функціональні розлади без органічної причини. Дієта також може викликати шлункові симптоми.

Ось кілька порад щодо страв і продуктів, які складають здорову та легкозасвоювану дієту:

  • різотто з полби з перцем на пару, цукіні та руколою,
  • салат із зеленої квасолі з нежирною птицею на грилі,
  • лосось з кукурудзяним салатом і вареним на пару буряком.

Збільшення споживання наступних продуктів позитивно вплине як на ваше самопочуття, так і на травлення:

  • ананаси,
  • яблука,
  • артишоки,
  • авокадо,
  • банани,
  • картопля,
  • кисломолочні продукти,
  • фенхель.

Чому здорове харчування є важливим для благополуччя травної системи та які продукти ми вважаємо здоровими?

Наш спосіб життя має значний вплив на наше здоров’я. Спосіб життя, заснований на усвідомленні здорових звичок, насичений фізичними вправами та підкріплений здоровою дієтою, позитивно впливає на здоров’я та допомагає запобігти захворюванням. Збалансоване харчування є відправною точкою для нормального травлення. Однак люди охоче їдять все нездорове, наприклад, важкі десерти, біле борошно, жирні ковбаси та смажені закуски. Варто пам’ятати, що дієта з низьким вмістом клітковини може призвести до запору. На жаль, найчастіше ми розуміємо, наскільки важливе здорове харчування лише тоді, коли стикаємось з проблемами і неприємними відчуттями.

Література

1. Kelber, O ., F . Gaedcke, B . Steinhoff and H . Winterhoff “Ethanol in herbal medicinal products for children .” PharmInd, 2008 . 70(9): 1124–7 .

2. Pilichiewicz, A . N ., M . Horowitz, G . J . Holtmann, N . J . Talley and C . Feinle-Bisset “Relationship between symptoms and dietary patterns in patients with functional dyspepsia .” Clin Gastroenterol Hepatol, 2009 . 7(3): 317-22 .

3. von Arnim, U ., U . Peitz, B . Vinson, K . J . Gundermann and P . Malfertheiner “STW 5, a phytopharmacon for patients with functional dyspepsia: results of a multicenter, placebo-controlled double-blind study .” Am J Gastroenterol, 2007 . 102(6): 1268–1275 .

4. Abdel-Aziz, H ., M . Schneider, W . Neuhuber, A . M . Kassem, S . Khailah, J . Muller, H . Gamaleldeen, A . Khairy, M . T . Khayyal, A . Shcherbakova, T . Efferth and G . Ulrich-Merzenich “GPR84 and TREM-1 signaling contribute to the pathogenesis of reflux esophagitis .” Mol Med, 2015 . 21(1): 1011–1024 .

Share this post

scroll to top