Глава МЗС Угорщини вшанував в Ужгороді загиблих захисників України й закликав закінчити війну

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто під час візиту до Ужгорода вшанував пам’ять загиблих захисників України. Він заявив, що війна «має закінчитися» і що «людські життя можна врятувати лише миром».

Про це йдеться на сторінці Сіярто та на сайті Офісу президента України.

Цвинтар «Кальварія» в Ужгороді, де спочивають загиблі військові, глава угорської дипломатії відвідав разом з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу президента перед початком переговорів.

Вони також відвідали могили військовослужбовців Збройних сил України угорського походження, які загинули у війні з росією, та оглянули поховання військовослужбовця 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Роберта Мадяра, який віддав життя за Україну в боях на Запорізькому напрямку.

«Все більше і більше загиблих на полі бою, ми не повинні допустити, щоб більше загинуло! Війна має закінчитися, людські життя можна врятувати лише миром», — заявив Сіярто.

Раніше у квітні 2023 року угорський міністр вже заявляв, що  «війну варто завершити якнайшвидше і досягти мирної домовленості, яка гарантуватиме мир та безпеку в довгостроковій перспективі». У листопаді того ж року Сіярто сказав, що поки в Україні не буде миру, то вона не підходить для членства в ЄС.

Візит Сіярто до Ужгорода

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто разом із делегацією 29 січня приїхав до Ужгорода. Там він зустрівся з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

«Працюємо, щоб налагодити відносини, потрібен відвертий та конструктивний діалог. Ми готові», — пише Єрмак.

Сіярто наголосив, що «основа всього» — права угорців Закарпаття, які «вони мали в Україні до 2015 року».

Share this post

scroll to top