В Україні скасували заборону брати тварин в укриття

Міністерство внутрішніх справ України скасувало норму, згідно з якою тварин забороняли брати із собою в укриття. Відтепер люди, що беруть із собою тварин, повинні розміщуватись в окремих приміщеннях сховища.

Про це йдеться в наказі МВС від 10 січня.

Цим наказом внесли зміни до попереднього документа МВС, який діяв із 2018 року. Тепер брати із собою тварин дозволено, однак ті, хто приходить з ними в укриття, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях.

Також власники тварин під час перебування у сховищі повинні постійно наглядати за ними, щоб ті не завдавали шкоди людям, іншим тваринам та майну.

Для цього вони повинні мати повідець для тих тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, і намордник для собак, якщо ті включені до переліку небезпечних порід.

У наказі людей, що хочуть привести в укриття тварин, також зобов’язали дотримуватись санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил.

Прецеденти з тваринами в укриттях

У грудні 2023 року двох дітей не пустили в укриття, бо вони були з собакою породи мальтіпу. Поки хлопчик і дівчинка шукали інше сховище, у них над головами збили ракету.

У поліції кажуть, що охоронець, який не пустив дітей, своїми діями залишив їх у небезпеці під час можливого обстрілу. У Київській міській прокуратурі вже розпочали досудове розслідування за фактом свідомого залишення без допомоги дітей, які перебували в небезпечному для життя стані та були позбавлені можливості вжити заходів для самозбереження (ч. 1 ст. 135 Кримінального кодексу України). Охоронцеві школи загрожує до 2 років позбавлення волі.

Share this post

scroll to top