В Україні немає планових відключень світла після масованої атаки дронів і негоди

Остання масована атака ударних дронів, які РФ запустила по території України, та потужна негода не призвели до планових відключень світла.

Про це сьогодні повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Він зазначив, що енергосистема України цими днями “проходить черговий тест на міцність”.

“Вісім місяців активної ремонтної кампанії дають свої результати – після останньої масованої дронової атаки та під час стихійного лиха відсутні планові вимкнення споживачів”, – наголосив Шмигаль.

Прем’єр уточнив, що власна генерація електрики зараз покриває потреби України. За необхідності можна буде залучати допомогу від Євросоюзу, тож ситуація “залишається контрольованою”.

Попри це, Кабінет міністрів готується до різних сценаріїв. Розгортаються пункти незламності: наразі їх близько 12 тис., а ще 1,5 тис. відкриють у разі потреби.

Триває відновлення енергосистеми, наповнюється Фонд енергетичної підтримки України (разом із анонсованими внесками він становить близько €300 млн).

За словами Шмигаля, в 2023 році Україна отримала від партнерів майже 500 вантажів із 6 тис. тонн гуманітарної допомоги для енергетики: генератори, трансформатори, вимикачі, спецтехніку. Підтримку надали 34 держави світу.

Модернізація в енергосистемі

Сьогодні Кабмін затвердив концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств, які виробляють теплову енергію.

Планується капітальний ремонт об’єктів, облік, підвищення їх ефективності та надійності, залучення інвестицій.

Згідно з програмою, до 2030 року в Україні хочуть відремонтувати 3 тис. км тепломережі та встановити 35 тис. індивідуальних теплових пунктів. Завдяки цьому втрати теплоенергії знизяться до 11%.

Ситуація в енергосистемі України 28 листопада

За даними Міністерства енергетики, у вівторок, 28 листопада, дефіциту електроенергії в Україні немає. Наявної генерації достатньо для покриття всіх потреб.

“Дефіциту електроенергії в енергосистемі не зафіксовано і не передбачається на поточну добу”, – наголосили у відомстві.

В аварійний короткостроковий ремонт виведено один блок ТЕС. Обмеження електропостачання зараз не застосовується в жодній із областей. А усі відключення світла пов’язані з негодою, технічними причинами та бойовими діями.Ч

Джерело: Урядовий порталМіненергетики

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top