В ніч із суботи на неділю Україна перейде на зимовий час

Ця доба автоматично збільшиться на годину

Будемо спати довше. В ніч із суботи на неділю Україна перейде на  зимовий час. Стрілки годинника слід буде перевести на годину назад, інформує “Варто-галицькі новини”

Таким чином, ця доба автоматично збільшиться на годину.

Переведення годинників в Україні на зимовий і літній час здійснюють майже чотири десятиліття – в останню неділю жовтня і в останню неділю березня.

До слова, літній і зимовий порядок обчислення часу вперше був запроваджений у Великій Британії в 1908 році для економії та раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби.

Першими застосовувати переведення стрілок годинника почали у 1908 році у Великій Британії. Через 10 років цю практику запровадили у США та інших країнах Європи. На теперішній час переведення стрілок годинників двічі на рік здійснюють 112 держав, які розміщені у середніх та високих широтах. Різниця у тривалості дня у грудні і червні у них через таке географічне положення становить 8 годин і більше.

Країнам екваторіальних і тропічних широт, де різниця у тривалості дня влітку і взимку становить 4 години і менше, немає потреби переводити стрілки годинника.В Україні переведення стрілок годинника проводиться в усі роки відновленої державності. При цьому це здійснюється точно у ті самі години і того самого дня, коли і в інших державах. Тому не виникає жодних проблем в узгодженні графіків руху міжнародних регулярних транспортних перевезень. Проте щороку, у дати близькі до моменту переведення стрілок годинника, в Україні нагнітається істерія (скоріше всього інспірована сусідньою недодержавою) про доцільність таких переходів. У цьому році вже жоден засіб масової інформації не назвав правильно, що відбувається з часом в останню неділю жовтня. Виплітають про якийсь «зимовий час». Такий час пробувала невдало запровадити тільки Чехія і відмовилась від цієї затії. Насправді ми у цю неділю повернулися на свій астрономічно правильний поясний (Східноєвропейський) час. Тобто наші годинники знову почали відображати місцевий (астрономічний) час меридіана 30 градусів східної довготи, який проходить на пів градуса західніше Києва і ділить територію України на дві майже рівні частини. З кінця березня по кінець жовтня ми прожили за часом 45 меридіана, який проходить майже на 5 градусів східніше крайньої східної точки території України. Що дає нам повернення на наш Київський (Східноєвропейський) час? У п’ятницю 27 жовтня сонце зійшло у Києві коли на годинниках було 7 год. 38 хв. Завдяки поверненню на поясний час у понеділок 30 жовтня для киян сонце зійде о 6 год. 43 хв., а зайде у 16 год. 40 хв. Тому робочий день багато підприємств і організацій впродовж листопада і усіх зимових місяців розпочинатимуть у світлий час доби. А освітні заклади, які працюють в одну зміну, здебільшого встигатимуть і завершувати робочий час у світловий день. Найкоротшим він буде 22 грудня і становитиме у Києві всього 8 год. 04 хв., сонце тут цього дня зайде о 15 год. 58 хв. У крайній робочий день березня (29 березня 2024 року) сонце зійде у Києві вже о 5 год. 37 хв., а тривалість дня становитиме 12 год. 49 хв. Зрозуміло, що варто ставати до роботи раніше, щоб потім мати можливість значну частину світлового дня використати для активного відпочинку. Тому, перевівши стрілки годинника у неділю 31 березня, першого квітня у понеділок для киян сонце зійде о 6 год 31 хв., а зайде о 19 год. 32 хв. У інших населених пунктах України час сходу і заходу сонця відрізняється від Києва не більше, ніж на 40 хв.

“Який аргумент використовують для нагнітання непотрібної істерії? Зазвичай таким брехливо називають порушення біоритмів людини і погіршення здоров’я. Адже насправді біоритми людини, як і всього живого на Землі, пов’язані не із стрілками годинника, а із рухом Сонця по небосхилу. Усе живе пробуджується тим раніше, чим раніше сходить Сонце. Тому, замість нагнітання пристрастей і непрофесійного трактування питань відліку часу, засобам масової інформації необхідно уже із кінця лютого нагадувати громадянам, що з березня варто розпочати кожного наступного тижня вставати на 15 хв. раніше. Тоді переведення стрілок годинника для людей, які взяли до уваги таку настанову, не спричинить жодного стресу”, – зазначає науковець Йосип Гілецький.

Чи є економія електроенергії у результаті! Поза всяким сумнівом. Для підприємств і організацій вона вигідна у період дії як поясного, так і так званого «літнього» часу. Для громадян і держави загалом – особливо у період дії «літнього часу», коли ефективніше використовується світловий день.

Актуально та оперативно у Telegram: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top