Пальне, долар, продукти: що здорожчає взимку і чим варто запасатися вже зараз

Торішні блекаути й цінові гойдалки на різні товари ще свіжі в пам’яті. І чимало експертів обіцяють нам знову складну зиму. З якими цінниками входимо до нового сезону, як вони зміняться та що варто купити просто зараз

Продукти

Зросли ціни на м’ясо на кілька відсотків. Експерти прогнозують, що ціни зростатимуть і надалі. Втім, остаточно ціну на м’ясо визначать у листопаді після збирання кукурудзи, яка є основою комбікорму для худоби. А от що можна придбати за привабливою ціною – овочі борщового набору.

Попри це, маємо один продукт, який за рік впав у ціні – олія. Адже 90% нашої олії йшло на експорт. Зараз експортувати олію суходолом технологічно дуже складно. Тому утворилося перевиробництво. Олії багато – і ціна її менша.

Пальне

Минув рік від часів блекаутів і Україна повністю перекроїла систему постачання та логістику пального.

“Побудована абсолютно нова система постачання пального. Вона й географічно нова, ми зараз веземо все через західний кордон. І логістично, тому що у нас 50 відсотків імпорту зараз заїжджає бензовозами”, – розповідає експерт ринку пального Сергій Куюн.

За його словами, зараз ми маємо дуже диференційовану і гнучку систему, яка може функціонувати попри війну й обстріли. А от ціни почали зростати.

По-перше, від липня повернули акцизи пального на довоєнний період – з 7 до 20%. По-друге, світові ціни на нафту теж підскочили – з 75 до 85 доларів за барель.

“Зберігатиметься ще деякий потенціал, мені здається, на 1-2 гривні за літр на бензин, дизпальне. Десь 1 гривня на скраплений газ, і після цього ми будемо залежати від одного фактору – це фактор світових цін”, – прогнозує експерт.

Енергоприлади

Блекаути минулої осені та зими змусили багатьох витратитися на ліхтарики, павербанки, генератори тощо. Утім, такого попиту наші магазини не витримали. Цьогоріч готуються ретельніше і кажуть, продажі вже почали зростати.

Здебільшого люди купують зарядні станції. Також піднялися продажі по генераторах. Серед таких товарів як ліхтарі, газові балони, попит трохи менший, але купують уже більше.

Минулого сезону далеко не всі встигли придбати необхідні товари, бо і асортимент був меншим, а ціни через дефіцит – космічні. Тож якщо ви хочете світла в можливий зимовий блекаут – зараз саме час ці прилади придбати. Бо й ціни нижчі подекуди удвічі. І вибір набагато ширший наразі.

Курс долара

Сьогодні 1 долар коштує приблизно 38 гривень. Утім, його значення можуть коливатися, і чинник тут аж ніяк не традиційний. Курс уже залежить від ППО. Чим вона краща, тим курс більш стабільний і ціни менші.

Фронт став одним із головних факторів курсу валют. Звісно, після стабільної фінансової допомоги Заходу. Щомісяця до України заходить 3-4 мільярди доларів, що тримає економіку на плаву і курс теж.

“У нас є два курси: один – міжбанк, а другий – для людей. І для людей є відмінність. На рівні 5-10 відсотків”, – розповідає експерт.

Він додає, що зараз Нацбанк хоче зрівняти ці курси.

“Може бути 39, може бути навіть 40. Але більше 41 не буде”, – розповідає він.

Загалом значних турбулентностей фахівці не очікують. Навпаки – з оптимізмом дивляться на наступний рік та очікують виходу з кризи.

Актуально та оперативно у Telegram: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top