У Бориславі горіла Карпатська дерев’яна хата-музей

У суботу, 15 квітня, в Бориславі палав музей-скансен «Карпатська Брама». Фото опублікували очевидці у соціальних мережах.

Справжній музей старовини – Карпатська дерев’яна хата, розташована в самому центрі Борислава, збудована без жодного цвяха. Вона “по-вінця” була наповнена найцікавішими експонатами з приватної колекції господаря.

Будинок був збудований з ялинкових зрубів в Карпатах в селі Вижній Березів Косівського району Івано-Франківської області. Йому вже більше 200 років, і він був фактично найстарішим будинком в цьому селі. Будинок звели без жодного цвяха 1802 року. В 2013 році хатину було перевезено в м. Борислав. На одвірку збереглася стара табличка з колишньою адресою будинку польською мовою – Berezow Wyzny, 52.

Господар – житель Борислава Сергій Силантьєв безпосередньо там проживав. Господар музею – голова Польського товариства, знавець і дослідник історії Борислава, колекціонер і поціновувач старовини, радо зустрічав туристів та пригощав кавою з особливим інгредієнтом.

Експонати хати-музею – це велике хобі Сергія Володимировича. За його словами, жити в старовинному будинку було його мрією. Він не тільки реалізував її, але і серйозно захопився колекціонуванням різного роду старожитностей. В домі можна було побачити старовинні речі побутового ужитку: оригінальні меблі 20-х, 30-х років, стародавні ікони і образи, колекція глечиків, тарілок, інше кухонне приладдя.

Share this post

scroll to top