Під час обшуків у Киви знайшли мільйони гривень готівки, злитки золота і його портрет в образі Муссоліні — Bihus.Info

Правоохоронці під час обшуку в будинку депутата «Опозиційної платформи — За життя» знайшли багато коштовних речей. Серед них — золото, готівка та картини керівниці підсанкційної «Страни.ua» Світлани Крюкової.

Про це повідомили журналісти Bihus.Info з посиланням на фото, які вони отримали від джерел у правоохоронних органах.

Йдеться про незадекларований будинок депутата в селі Козин, що під Києвом. За інформацією журналістів, там знайшли таке:

  • понад 1,1 мільйона гривень та 500 тисяч доларів США (приблизно 13,5 мільйона гривень) готівки. Водночас у декларації Кива вказав лише 425 тисяч гривень заощаджень;
  • багато золотих злитків від 1 до 100 грамів. Там було щонайменше 6 стограмових злитків, які коштують понад 5 тисяч євро кожен. У декларації Киви таких відомостей немає;
  • картини, які продає керівниця підсанкційної «Страни.ua» Світлана Крюкова. 

На одній із картин Кива зображений в образі фашистського диктатора Беніто Муссоліні.

Її Крюкова подарувала депутату у 2020 році на день народження. Ще на одній картині зображені Кива та його колеги по фракції Вадим Рабінович і Віктор Медведчук. Їх намалювали в образах героїв радянського фільму «Кавказька полонянка».

Окрім грошей, знайдених у будинку, ще понад 300 тисяч гривень виявили в автомобілі парламентаря. 

У Киви проводили обшук 16 жовтня в межах справи про незаконне поводження зі зброєю. Її відкрили після відео зі стріляниною. На ньому депутат здійснив кілька пострілів з автомата в повітря у день річниці вбивства Степана Бандери.

Скандали з Іллею Кивою

У липні 2020-го журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info встановили, що в декларації Іллі Киви вказана жомова яма площею 400 квадратних метрів. Яму він начебто здавав в оренду, на чому заробив 1,2 млн грн.

Як переконалися Bihus.Info, місце, де розташована яма Киви, вже давно не використовується, а сама яма заросла бур’яном. Цим зацікавилися антикорупційні органи, і зрештою в серпні 2021 року Вищий антикорупційний суд стягнув із Киви 1,2 млн грн доходу з ями.

Журналісти також виявили, що Кива користується квартирою на вулиці Лютеранській у центрі Києва, проте не вказує її в декларації. Депутат пояснив, що там проживає його подруга, з якою він не має спільного побуту, а є лише «спільний секс».

А 26 квітня 2021 року Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління на тему «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)». Журналістів на захист (публічний захід) пропускали за списками, які погоджував помічник народного депутата, мотивуючи це «карантинними обмеженнями».

Крім того, за даними Bihus.Info, МАУП нібито «заднім числом» опублікувала збірники конференцій з матеріалами виступів Киви, яких там раніше не було; виш це заперечив. Зрештою, наукового ступеня Киві не дали: атестаційна колегія Міністерства науки відмовила депутату.

7 жовтня Кива у відеозверненні привітав президента Росії Володимира Путіна з днем ​​народження і назвав його «великим правителем». А через тиждень — у річницю вбивства Степана Бандери — Кива оприлюднив відеозвернення з привітанням, під час якого здійснив кілька пострілів з автомата у повітря. Згодом за це у депутата забрали нагородну зброю та провели обшуки.

А 1 листопада автівку Киви зупинили через порушення правил дорожнього руху. Натомість депутат заявив про «чергову провокацію влади».

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top