“Вічний Вогонь” у Дрогобичі таки демонтують / Декомунізують

8 жовтня у Дрогобицькій міській раді відбулася нарада робочої групи щодо демонтажу пам’ятника “Вічний Вогонь” у Дрогобичі. 

Спільним рішенням зустрічі було запустити процес демонтажу меморіалу та розпочати його з комуністичної зірки та самого вічного вогню. Це слушна думка – розпочати саме із зірки, яка є тоталітарним символом. І це підпадає під дію українського законодавства про декомунізацію.

Процес ексгумації тіл, які можливо там захоронені, буде відбуватися на наступному етапі. Хоча місцеві історики кажуть, що насправді там немає поховань, а суть меморіалу була виключно пропагандистка.

Також варто пам’ятати, що процес змін у цьому сквері не буде швидким, адже потрібно напрацювати юридичну дорожню карту, щоб були усі необхідні дозволи та погодження. Перші рішення будуть винесені вже на наступну чергову сесію Дрогобицької міської ради.

Що буде на цьому місці? 

На це питання відповідь повинна дати громада. Серед варіантів: громадський сквер, пам’ятник українському воїнству, який би увібрав у себе різні періоди історії України.

Після напрацювань кількох варіантів у місті будуть проведені публічні консультації з громадою, де кожен з дрогобичан зможе вплинути на кінцеве рішення.

Альтернативною позицією, яка теж має право на життя, є облаштувати на території меморіалу музей просто неба, який би стосувався тоталітарного періоду історії України. Зокрема, розмістити на цій території комуністичні пам’ятки з усієї громади, облаштувати тематичну експозицію, тощо. Таким чином створити у місті ще одну туристичну локацію.

Також за підсумками зустрічі було прийнято рішення провести у громаді аналіз щодо визначення об’єктів, які підлягають декомунізації. Оскільки у Дрогобичі, на жаль, ще залишається багато пам’яток, які підпадають під дію законодавства про декомунізацію.

Нагадаємо, що Московське генеральне консульство, розташоване у Львові, просить у Дрогобицької міської ради не демонтувати пам’ятник радянським солдатам “Вічний Вогонь” на перетині вулиць Самбірської та Івана Франка. 

Тут встановлено також пам’ятник генералу Васильєву, який працював заступником начальника ГУЛАГУ, де були вбиті тисячі невинних людей.

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top