Табір для “особливих” від спільноти “Віра і Світло” у Дрогобичі в центрі “Еммануїл” СДЄ УГКЦ (ФОТО)

Впродовж кількох останніх днів спільнота “Віра і Світло” зі Львова відпочивали в Реколекційному центрі “Еммануїл” СДЄ УГКЦ, який розташований у Дрогобичі. 11 сімей, в яких є люди з інвалідністю, а саме з розумовою неповносправністю, їхні батьки та молодь-приятелі проводили щорічний табір.

“Щороку наші спільноти їздять в літні табори. Особливістю цих поїздок є те, що щорічно ми таборуємо з іншою спільнотою з України. Ми мали табори з київською, тернопільською, стрийською спільнотами тощо. Це особливий час, коли ми маємо можливість побути з нашими друзями (так називають людей з розумовою неповносправністю. – ред) цілодобово. Ми маємо святкування, молитву, ватру з піснями, ділення, інші атракції. А впродовж року ми щомісяця бачимося мінімум двічі – на зустрічі спільноти, на спільній вервичці та літургії” – розповідає Ігор Дякович, працівник відділу гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської обласної ради, який вже 23 роки є членом однієї з львівських спільнот руху “Віра і Світло”, яка називається “Вознесіння сердець”.


“Наші діти чекають цього табору цілий рік, готуються до нього. На таборі ми можемо познайомитися з іншими родинами, поспілкуватися, обмінятися номерами телефонів, і потім ми маємо друзів по усій Україні. Ми любимо нашу спільноту, і дуже чекаємо кожної зустрічі” – ділиться п. Марія, мама дівчинки з однієї з спільнот.

Кошти на цей табір спільноти збирають спільною працею. В’яжуть базьки, прикрашають стрітенські свічки, печуть різні вироби і реалізують все це на своїх парафіях. Також не обходиться без меценатів, які радо допомагають спільнотам як з поїздками, так і в повсякденному житті спільнот. Цього ж року до фінансування доклалися ряд депутатів обласної і міської ради Львова, а також чиновники, підприємці. 

У Дрогобичі місті теж є спільнота руху “Віра і Світло”, яка називається “Вогники любові». Спільнота збирається у центрі душпастирства молоді (вул. Шевченка 29/1).

***

Нагадаємо, «Віра і Світло» — міжнародний християнський рух спільнот, який об’єднує осіб розумово неповносправних, їхніх батьків та молодь-приятелів. Члени спільнот зустрічаються, щоб ділитися труднощами та радістю, святкувати та молитися, підтримувати одні одних, зростаючи у дружбі, вірі та любові; спільно беруть участь у літніх таборах, реколекціях, прощах.

Рух «Віра і Світло» зародився під час міжнародної прощі до Люрду, яку організували у 1971 році Жан Ваньє та Марі-Елен Матьє у Франції. У цій прощі брали участь особи розумово неповносправні з різних країн світу, їхні батьки та молодь, яка приїхала дарувати свою дружбу та підтримку. Ця проща відбулась в особливій атмосфері радості, дружби та любові, об’єднавши 12 тисяч осіб. Після цього по цілому світі при різних парафіях люди продовжували зустрічатися у спільнотах. На сьогодні є понад 1800 спільнот «Віри і Світла» у більш як 80 країнах світу. Перша українська спільнота «Віра і Світло» утворилася у 1992 році у Львові. Зараз існує вже більше 40 спільнот у різних містах України — у Києві, Львові, Жовкві, Тернополі, Тячеві, Хусті, Ужгороді, Кам’янці-Подільському, Трускавці, Стрию, Житомирі, Кохавино та Новому Роздолі, Дрогобичі та інших містах України.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top