На Алеї Небесної Сотні у Києві встановили інсталяцію з радянським інтер’єром. Навіщо?

У Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні (неподалік Майдану Незалежності) зранку 17 серпня встановлювали декорації з радянським інтер’єром. Мер міста Віталій Кличко каже, що встановлення інсталяцій погоджували з Музеєм Революції Гідності, а місто жодних дозволів не видавало.

Про те, що на Алеї Героїв Небесної Сотні встановлюють інсталяцію, одним із перших повідомив журналіст Богдан Кутєпов.

Мер Києва Віталій Кличко зазначив, що встановлення інсталяції погоджували з Музеєм Революції Гідності. Водночас місто дозволів на перформанси не видавало. «Організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс Президента», — написав міський голова. 

За його словами, за розпорядженням КМДА до 30-річчя незалежності на алеї відбудеться покладання квітів.

«Зараз якийсь “95 квартал” ми влаштовувати не збираємось», — сказав Кличко під час спілкування з журналістами.

Згодом УП повідомили, що це зйомки проєкту до Дня Незалежності. Інсталяція радянської квартири зображає епоху початку незалежності. Робота тривала за прямою вказівкою президента Володимира Зеленського.

Коментуючи ці інсталяції депутат ВРУ Олег Синютка написав: “У якій хворій голові могла народитись ідея поставити совєтські «хрущовки» – «газіровки» на Алеї Героїв Небесної сотні?Совок в голові заважає думати чи це і є квінтесенцією ваших думок?Нагадую для тих, у кого квартал головного мозку! Інститутська – пам’ятка історії місцевого значення, саме тут відбулись одні з найкривавіших подій Революції Гідності! Для нас, напевно, не для вас – це місце шани та пам’яті за тими, хто загинув за ЄВРОПЕЙСЬКЕ, а не СОВЄТСЬКЕ майбутнє України!”.

Інша депутатка з Львівщини Наталія Піпа повідомила, що вже готує депутатське звернення. ” Цьому точно не місце на Майдані!”, – написала Наталя Піпа.

Олег Сенцов написав: “Люди, які придумали будувати святкові декорації на місці загибелі Небесної сотні не мають жодної уяви ні про гідність, ні про повагу”.

Журналісти Громадського повідомили, що деякі люди намагаються повалити декорації.

Нагадаємо, що після завершення боїв 18-20 лютого в наступні дні тисячі українців вийшли на цю частину вулиці Інститутської щоб вшанувати пам’ять загиблих тут героїв Небесної сотні. Вулицю було встелено квітами, а згодом на вулиці почали з’являтися пам’ятники полеглим. 20 серпня 2014 року Київська міська державна адміністрація започаткувала громадське обговорення щодо перейменування Інститутської вулиці на вулицю Героїв Небесної Сотні. Обговорення завершилося схваленням пропозиції

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top