Саламаха “дав задню”. Відкликав «мовні поправки». Ідея Бужанського прибрати штрафи за порушення мовного закону – залишилася

Народні депутати відкликали частину поправок до бюджетного законопроєкту № 5551-2, які стосувалися вживання української мови. Правки не відкликав лише народний депутат від фракції «Слуга Народу» Максим Бужанський.

Про це нам повідомив народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович.

«Наразі маємо інформацію від ініціаторів цих поправок, вони особисто сказали, що свої поправки відкликають», — розповів він.

За словами депутата, сьогодні, 14 липня, о 15:00 відбудеться засідання бюджетного комітету, на якому мають підтвердити відкликання поправок.

В’ятрович каже, що свої поправки відкликали всі парламентарі, окрім «слуги народу» Максима Бужанського.

«Я думаю, що поправки Бужанського просто не будуть мати підтримки [серед депутатів під час голосування], навіть серед “слуг народу”», — вважає депутат.

Що пропонує Бужанський?

Поправка №17, яку подав Максим Бужанський, передбачає зміни до закону про мову і всіх освітніх законів. Вона прибирає штрафи за порушення мовного закону і дозволяє навчання російською в школах. 

Що передувало?

До законопроєкту про зміни до держбюджету України на 2021 рік подали кілька поправок, які у разі їх ухвалення можуть суттєво звузити застосування державної мови.

Як зазначав В’ятрович, йдеться про чотири поправки від депутатів політичної сили «Слуга Народу». Поправки №13-14 виводять створення та показ фільмів і телепрограм з-під дії закону про українську мову. Їх, за даними В’ятровича, внесли голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко та «слуга»-мажоритарник зі Львівської області Орест Саламаха відповідно.

Поправка №16, яку подав «слуга» Андрій Клочко, прибирає необхідність держслужбовцям, які зараз обіймають посади, підтверджувати володіння українською мовою.

Мовне питання

У липні 2019 року набув чинності закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з ним, єдиною державною мовою в Україні є українська, і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави. 

Зокрема, українську мають вживати в освітній та медичній сферах, у трудових відносинах та у сфері обслуговуванні споживачів, а також під час публічних заходів, у рекламі тощо.

Також закон зобов’язує посадовців володіти українською та послуговуватись нею під час виконання службових обов’язків. Знадобиться українська й для набуття громадянства України — усі охочі муситимуть скласти іспит на рівень володіння державною мовою.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top