Як відпочивати на природі та берегти довкілля?, – розповідає Святослав Степ’як

Тепла весняна погода вже міцно зайняла свої позиції, а це означає, що період пікніків на природі – розпочато! Проте “сміттєвий слід”, залишений після себе у лісі та парках, на жаль, знайома і недуже приємна картина. Одноразовий посуд, пусті пляшки, недопалки – це дуже короткий список сміття, яке залишаються після себе недобросовісні відпочивальники на природі й тим шкодять довкіллю та дозвіллю наступним, хто хоче прийти у ліс на пікнік.

У цій публікації я поділюся з вами своїми практичними порадами, як відпочивати на природі та берегти довкілля.

Отже:

Підрахуйте точну кількість людей, з якими ви йдете на відпочинок у ліс.

Для цієї кількості осіб варто підготувати багаторазовий посуд. Взагалі, можна попросити своїх компаньйонів принести з собою багаторазовий посуд.

Продумайте меню для пікніка і складіть список покупок.

На закупи беріть власні торбинки, контейнери та баночки, аби не купувати продукти в упакуванні та уникнути майбутнього сміття.

Вдома варто зробити максимальну кількість заготовок, які помістити у контейнери. І ці ж контейнери можна буде потім використати як тарілки.

Якщо на природі буде потреба помити продукти, посуд чи руки, то візьміть з собою воду у пляшку (чи багаторазову, чи використайте повторно одноразову пластикову, яку після використання можна стиснути та викинути у відповідний бак для пластику).

Беріть з собою на природу тканинний рушничок. Якщо ж такої можливості немає, то беріть паперові серветки, які після використання викинете до пакета з органічними відходами, що ви влаштуєте на місці. Після пікніку органічні рештки потрібно викинути у компостний контейнер/яму.

З самого початку продумайте, куди ви забиратимете вторсировину (скло, метал, пластик), щоб на зворотному шляху додому зібрані пусті та стиснені ресурси викинути до відповідних контейнерів, чи забрати додому, аби потім віднести в пункт приймання вторсировини.

На жаль, зовсім уникнути відходів вдається не завжди, тому принагідно майте з собою сміттєвий пакет, чи якийсь інший пакет, що стане сміттєвим, і туди скидати все те, що не вдалося уникнути. Обов’язково візьміть з собою додатковий сміттєвий пакет і у випадку виявленого на природі сміття, приберіть його.

Насолоджуйтеся їжею та напоями з близькими зі зручного посуду, не шкодячи довкіллю, і спростивши собі життя.

З таким алгоритмом дій після вашого пікніка сміття або не буде зовсім, або його буде мало.

Можливо, на перший погляд, ці кроки здаються вам складними, але з кількома повтореннями вони стануть корисною та потрібною звичкою.

Бережіть природу і гарного вам відпочинку!

Святослав Степяк

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top