Книга Михайла Хая номінована на Міжнародну премію Івана Франка

Виступ провідного наукового співробітника ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України доктора мистецтвознавства Михайла Хая. Фото: Ju Ostroushko / Фото НАН України

20 квітня у музеї Івана Франка в Нагуєвичах відбулася презентація другого видання книги доктора мистецтвознавства, професора, провідного наукового співробітника і завідувача відділу етномузикології ІМФЕ ім. М. Рильського НАН України, відомого українського лірника і бандуриста Михайла Хая “Микола Будник і кобзарство” (2-ге, оновлене та доповнене видання. Львів: Видавництво “Астролябія”, 2020), яка номінується на Міжнародну премію імені Івана Франка 2021 року.

Фольклор як надважлива складова національної культури завжди знаходився в полі зору якнайширших верств українського суспільства, а його невичерпний духовний та виховний потенціал мотивував до постійного пізнання і дослідження. Особливе місце в культурі займало кобзарство і лірництво – ці два унікальні види “найсокровеннішої української морально-етичної та музично-співецької традиції” (М.Хай). Питанням їхнього походження, історії, інструментарію та жанрової структури присвячена перша половина монографії.

Інша частина книги розкриває феномен кобзаря останньої чверті ХХ століття Миколи Будника, який був учнем відомого кобзаря Георгія Ткаченка, співзасновника та панотця Київського кобзарського цеху, виконавця і майстра, який відновив не тільки виконавську традицію, але й виготовлення традиційних різновидів бандури, кобзи та ліри. Микола Будник володів особливим даром поєднання архетипового і нового в художньому та етнофонічному сенсі, що й дозволило йому дати поштовх до відродження кобзарсько-лірницької традиційної практики в сучасних умовах. На підтвердження цього унікального дару Будника слугує його “Дума про репресованих кобзарів”, аналіз якої вміщено в другому, оновленому виданні монографії.

Цікавим додатком до книги, серед інших, є аудіодиск із записами дум та пісень у виконанні Миколи Будника.

На презентації, що мала комбінований характер – в живому спілкуванні та у форматі зум-конференції, були присутні працівники історико-культурного заповідника “Нагуєвичі”, Лідія Федоронько (Дрогобич), Оксана Вовків (Нагуєвичі), Галина Маркович (Трускавець), гості з-за кордону та України: Алєсь Лось (Білорусь), Рімантас Слюжінскас (Литва), Наталя Самотос (Німеччина), Ірина Федун (Львів). Модерував захід директор ДІКЗ”Нагуєвичі” Богдан Лазорак. Відбулася цікава і тепла дискусія, яка торкнулася теми презентованої книги та особистості Миколи Будника і його життя, а також проблематики фольклору більш широкого спектру.

На завершення презентації прозвучав спів автора, Михайла Хая, у супроводі ліри, що згадав присутнім традицію, яка існувала на наших теренах і є гідною для наслідування та продовження.

Подібні заходи є надзвичайно важливі не тільки для фахівців, але й для широкої громадськості. У сьогоднішньому часі глобалізації дуже важливим є збереження національної самоідентичності, і однією з умов в цьому процесі виступає збереження нашої традиційної культури у всій її повноті та різноманітності .

Лідія Федоронько

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top