ФСБ затримала українського консула в Санкт-Петербурзі. Україна готує відповідь!

ФСБ РФ заявила, що затримала консула генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка. Про це 17 квітня із посиланням на російську спецслужбу повідомила низка російських ЗМІ, зокрема інформагентства «Интерфакс» і ТАСС.

Українського дипломата нібито затримали ще у п’ятницю, 16 квітня, «при отриманні від росіянина закритої інформації з баз російських правоохоронних органів».

В повідомленні зазначено, що діяльність затриманого «ворожа по відношенню до Росії і не сумісна зі статусом дипломатичного працівника». Крім того, до нього «будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права».

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі «Громадському» підтвердив інформацію про затримання Сосонюка. Він уточнив, що дипломата затримали на кілька годин, наразі він перебуває в українській дипустанові.

Обставини затримання зясовуються. Відповідно до чинної практики та на основі принципу взаємності українська сторона готує відповідь», – повідомив він.

Ніколенко також назвав затримання українського консула черговою провокацією Росії.

Згодом заступник міністра закордонних справ України Євген Єнів заявив, що Україна готує симетричну відповідь Росії на затримання Олександра Сосонюка в Санкт-Петербурзі.

«Нашого дипломата у жодному разі не мали затримувати. Більше, він не був причетний до тих дій, які йому інкримінують російські чиновники», – каже він.

Він зазначив, що Олександр Сосонюк не причетний до отримання закритої інформації російських правоохоронців. На його думку, такі дії ФСБ є «брутальною провокацією» на тлі скупчення російських військ на кордоні із Україною.

Україна вже напрацьовує симетричну відповідь Росії в разі видворення українського дипломата.

«Зазначені кроки російської сторони зустрінуть найрішучішу відсіч з української сторони, і ми вже опрацьовуємо модальності симетричної відповіді російській стороні», – заявив Єнін.

Наразі Олександр Сосонюк перебуває на території українського консульства в Санкт-Петербурзі. МЗС України вирішує питання про його повернення додому.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top