Третій місяць без грошей! Тимчасово непрацюючі працівники санаторіїв у Трускавці не отримують допомоги з безробіття

Людей відправили на біржу, заспокоюючи збереженням робочого місця, і залишили без грошей

З початком карантинних обмежень торік уряд запровадив допомогу по частковому безробіттю. Держава зобов’язалась через біржу праці компенсувати роботодавцям виплати співробітникам, які через карантин не працюють, але за якими зберігається робоче місце. Але коштів – немає

Тимчасово непрацюючі у санаторіях та пансіонатах за перший квартал не отримали ні копійки. У бухгалтеріях лікувально-оздоровчих установ на звернення людей розводять руками, мовляв, нічого не знаємо, грошей з Біржі праці немає. Хоча центр зайнятості поставив до відома санаторії, що фінансування наразі не передбачено, розіславши відповідні листи-роз’яснення обласного центру зайнятості.

З проблемою відсутності виплат працівники звернулись до журналістів ВАРТО, які таки додзвонились на гарячу лінію Служби зайнятості ( 0800-5099066).

“Сказали, що грошей немає, бо вони ледь справляються з виплатами по повному безробіттю і щодо нас, тимчасово безробітних, немає жодної інформації, чи будуть кошти взагалі!”, – розповідає працівниця одного з санаторіїв і додає:

“Відбулось так, коли нам сказали – ви йдіть на Біржу, будете отримувати поки що гроші з біржі, а на біржі кажуть – ми вам грошей не дамо, немає”.

Така ситуація по всій країні. За рік відбулось значне зростання одержувачів допомоги по безробіттю. 1 січня 2020 року – 285 тис. осіб, 1 січня 2021 року – вже 400 тис. осіб. У зв’язку з цим, доходи до Фонду від сплати роботодавцями ЄСВ не забезпечували видатки (середньоденні доходи складають – 57 млн грн, а потреба у видатках – 83 млн грн). Це призвело до затримок з виплат допомоги по безробіттю.

Кабінет міністрів пропонує додатково виділити 3,493 млрд грн для виплати Фондом загальнообов’язкового державного соцстрахування допомоги на випадок безробіття. Відповідний проєкт постанови Кабміну оприлюднено на порталі Федерації профспілок.

«Зважаючи на надзвичайну важливість соціального захисту безробітних, забезпечення своєчасності виплати допомоги по безробіттю, збереження зайнятості працівників, недопущення посилення соціальної напруги в суспільстві, а вже на сьогодні є затримка з фінансування допомоги по безробіттю у сумі 620,2 млн грн для 271 643 тисяч безробітних, необхідно виділити Фонду фінансову допомогу на безповоротній основі у сумі – 3,5 мільярда грн», – йдеться в документі.

ВАРТО_знати: уряди багатьох країн у своїх антикризових заходах передбачили величезні кошти на компенсацію вимушеного простою персоналу. Наприклад, уряд Франції виділив на боротьбу з наслідками пандемії EUR45 млрд. Для господарів тамтешніх ресторанів і барів створений «фонд солідарності», з якого кошти зможуть отримати ті з них, кому довелося закрити бізнес, а також відправити свій персонал по домівках.

В Україні прямих виплат і компенсацій для бізнесу наразі не передбачено. На час епідемії коронавірусу влада України ухвалила низку законів, що передбачають лише податкові, митні та кредитні пільги, мораторії на перевірки, заморожування пені та штрафів.

При цьому на час карантину для сфери малого та середнього бізнесу пропонується механізм часткового безробіття. Підтримка для виплат працівникам з боку держави надаватиметься при збереженні за ними робочих місць. Розмір допомоги – до однієї мінімальної зарплати. Відповідні зміни до законодавства Верховна Рада підтримала на позачерговому засіданні 20 березня (законопроєкт №3275). Вартість ініціативи складає орієнтовно 5 млрд грн.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top