Депутати Дрогобицької міської ради звернулися до державної влади з вимогою зменшити тарифи, збільшити субсидії та скасувати впровадження РРО для підприємців

На останньому засіданні сесії Дрогобицької міської ради, яка відбулася 22 січня, депутати міської ради прийняли рішення звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою збільшити видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги, не допустити зростання цін на електричну енергію і природний газ для населення та скасувати впровадження РРО для дрібного, малого та середнього бізнесу.
Текст звернення:

“Зростання для населення тарифів на енергоносії, необґрунтовані закони фіскалізації малого та середнього бізнесу, а також зменшення субсидій викликало хвилю невдоволень населення по всій Україні, і в Дрогобичі зокрема. Людей обурює необґрунтованість плати за транспортування газу, скасування пільгової вартості на 100 кВт електроенергії в місяць для приватних споживачів. Скасування цього правила б’є передовсім по найбідніших споживачах. Невдоволення людей – це лише початок, адже українці ще не отримали рахунків за комунальні послуги за січень. Значно зменшився, у порівнянні з 2018 роком, й обсяг субсидій, а майже половина українських родин втратила її взагалі. Підвищення тарифів попередніми урядами було зумовлено необхідністю отримати енергетичну незалежність від Росії, яка з 2014 року цинічно тиснула на Україну тим, що припинить постачання газу.

Одначе тоді було створено гнучку й справедливу систему надання субсидій, яку переглядали (у бік збільшення) щоразу, коли приймали рішення про наступне підвищення тарифів. Це дозволяло захистити найбідніші верстви й водночас зберегти можливість прозоро купувати газ на європейському ринку, незалежно від бажання Москви. Загрозливим для національної безпеки вважаємо й рішення влади купувати електроенергію в Білорусі, позаяк саме через Білорусь до нас може постачатися російська електрика.

Не виключено, що закупівля російської електроенергії та невмотивоване підвищення ціни на газ є частиною багатоходівки, завдяки якій російська агентура намагається вкотре втягнути Україну в енергетичну орбіту Москви, врятувати «Газпром» від банкрутства й політично знову розвернути Україну у бік Кремля. Енергетична незалежність України від сусіда-агресора стала одним з найбільших досягнень десятиліття, тому вважаємо повернення до газової кабали небезпечним прецедентом, переходом стратегічної червоної лінії. Гроші на збільшення субсидій у влади є, на цьому наголошує частина опозиційних депутатів Верховної Ради, що вже подали законопроєкт, за яким можна збільшити витрати на субсидії на 7 мільярдів гривень.

Підтримуючи протести підприємців та реагуючи на їхні численні звернення, просимо зберегти спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для ФОПів та не допустити подальше закриття малого бізнесу на локдаун, позаяк на місцевому рівні саме, підприємці є вагомим джерелом наповнення бюджетів. Українці посідають одне з останніх місць за рівнем заробітних плат в Європі, а тарифи їм підіймають до рівня європейських! Україна має унікальні можливості для забезпечення своїх громадян значно дешевшими енергоносіями – газом власного видобутку.

Сьогодні, у період загрозливої епідемії та важкої економічної кризи, українські громадяни чекають від влади на всіх рівнях відповідальних дій. Влада має захищати український народ, керуватись виключно національними інтересами. Так, тарифи знизили, але це, як виявилося, лише імітація їх зниження для того, щоб збити соціальну напругу, щоб люди не почали задавати владі незручних питань, – про закінчення «епохи бідності», яка триває надалі! І не так через «коронакризу», як в наслідок повної відсутності у влади стратегічного плану дій з економічної стабілізації країни.

З огляду на викладене, ми, депутати Дрогобицької міської ради, звертаємося до органів державної влади – Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України – вплинути на ситуацію на ринку енергоносіїв та відреагувати на протести підприємців, зберігши спрощену систему оподаткування, не допустити зростання цін на електричну енергію і природний газ для населення, розробити дієві механізми захисту найбільш вразливих соціальних верств”.

Нагадаємо, що в Україні тривають протести щодо значного підвищення тарифів та впровадження РPО для підприємців. Проте Кабінет міністрів знизив ціну на газ для населення. Зниження діятиме з 1 лютого та до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Також в Україні знизили тариф на доставку газу. Тепер його максимум — 1,79 грн за кубометр

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top