В Україні знизили тариф на доставку газу. Тепер його максимум — 1,79 грн за кубометр

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, знизила максимальний тариф на розподіл (доставлення) газу до 1,79 гривні за кубометр.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

З 1 січня ціна розподілу газу становила від 0,45 до 3,34 гривні за кубометр. Тепер же влада встановила граничний тариф — 1,79 гривні. У деяких постачальників ціна може бути нижчою за максимальний тариф, але не зможе його перевищувати.

Раніше НКРЕКП затвердила підвищення тарифів на розподіл газу з 1 січня 2021 року. Кожен оператор газорозподільних мереж встановив власну ціну, однак у декого вона перевищувала 2 гривні за кубічний метр (постанови № 2765-2787 від 30 грудня 2020 року). Через це уряд, депутати фракції «Слуги Народу», голови Антимонопольного комітету та НКРЕКП домовилися про зниження тарифу.

Також НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на виробництво теплової енергії для населення, бюджетних та релігійних організацій та інших споживачів для 23 ТЕЦ і когенераційних установок.

Після підвищення середній тариф для постачання тепла населенню становитиме 1121,71 грн/Гкал для споживачів 23 компаній-постачальників (повний перелік цих компаній можна переглянути тут).

У Нацкомісії пояснили, що в Україні суттєво знизились обсяги виробництва теплової енергії, однак відбувається підвищення витрат на зарплати працівникам цих установ та операційних витрат. Отже, необхідно було підвищити тарифи.

Однак із цим не погодились самі українці ㅡ у кількох областях розпочалися «тарифні» протести. Тоді Кабмін вирішив поновити державне регулювання цін на газ і 18 січня затвердив граничну ціну за кубометр газу ㅡ 6,99 грн. Така ціна буде чинною з 1 лютого до 31 березня.

Зазначимо, що йдеться саме про зниження тарифу на природний газ. Тобто зміна тарифу суттєво не вплине на тих, хто має централізоване постачання тепла та гарячої води. А виграють від цього ті, хто має автономне опалення, бо вони платять саме за газ, яким уже самостійно опалюють оселю.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top