Прокуратура оскаржує виділення міською радою Дрогобича землі під будівництво багатоповерхівки на Лесі України,44

На вулиці Лесі Українки, 44 у Дрогобичі завершується будівництво житлового комплексу. Ще у 2018 році ми писали про те, що виділення земельної ділянки під будівництво багатоповерхівок провели з різним порушеннями, серед яких – можуть бути ознаки перевищення владою своїх повноважень (йдеться про чиновників міськради Дрогобича).

17 липня 2020 року Дрогобицька місцева прокуратура врешті звернулася з позовом до Дрогобицької міської ради, КП “Управитель” ЖЕО” ДМР та Віри Улич.

Предмет позову — визнання недійсних рішень Дрогобицької міської ради, договір оренди та суборенди земельної ділянки та повернення земельної ділянки у власність територіальної громади міста.

Про позов Дрогобицької місцевої прокуратури стає відомо з УХВАЛИ про прийняття позовної заяви до розгляду, яку ми відшукали в Єдиному реєстрі судових рішень .

Що конкретно вимагає Прокуратура?

Визнати недійсним:

  •  рішення Дрогобицької міської ради №1041 від 28.12.2017 «Про надання дозволу на розроблення проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки під об’єктом нерухомого майна»;
  • пункт 7 рішення Дрогобицької міської ради №1072 від 06.02.2018 «Про затвердження матеріалів проєкті землеустрою щодо відведення земельних ділянок та технічної документації землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості земельних ділянок»;
  • договір оренди від 14.02.2018 земельної ділянки площею 4061 кв.м., укладений між Дрогобицькою міською радою та КП «Житлово-експлуатаційне об’єднання» Дрогобицької міської ради;
  • рішення Дрогобицької міської ради №1121 від 06.03.2018 «Про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок по зміні її цільового призначення».
  • пункти 1,2,3,4 рішення Дрогобицької міської ради №1144 від 29.03.2018 «Про затвердження проєкту землеустрою, припинення права постійного користування та надання в оренду правом суборенди».
  • рішення Дрогобицької міської ради №1156 від 12.04.2018 «Про надання дозволу КП «ЖЕО» на передачу земельної ділянки в суборенду».
  • договір суборенди від 13.04.2018 земельні ділянки площею 4061 кв.м., укладений між КП «Житлово-експлуатації об’єднання» Дрогобицької міської ради та ОСОБА_1 ;
  • повернути земельну ділянку площею 4061 кв.м. у володіння та розпорядження територіальні громади м.Дрогобича в особі Дрогобицької міської ради

Також Прокуратура звернулася до суду із позовом про забезпечення позову, тобто прокурори просили наступне: “шляхом накладення арешту на спірне нерухоме майно, що перебуває у комунальній власності та передана в суборенду, а також заборону відповідачам та третім особам проведення будівельних робіт на земельній ділянці, землевпорядних робіт, та вчинення будь-яких реєстраційних дій на нерухоме майно, що знаходиться на земельній ділянці.”

Проте суд відмовив прокуратурі у забезпеченні позову.

Нагадаємо хронологію подій в наслідок чого забудовник отримав щедрий подарунок від депутатів ДМР та міської влади:

  • 28.12.2018 року рішенням Дрогобицької міської ради від №1041 надається дозвіл КП «ЖЕО» на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,4061 га по вул. Лесі Українки, 44 для будівництва та обслуговування нежитлової будівлі з подальшим наданням в оренду.
  • 06.02.2018 року рішенням сесії Дрогобицької міської ради №1072 затверджуються матеріали з виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передається в оренду строком на 5 років земельна ділянка для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування КП «ЖЕО» Дрогобицької міської ради, площею 0,4061 га по вул. Лесі Українки, 44 в м. Дрогобич, кадастровий номер 4610600000:01:002:0291.
  • Рішенням сесії Дрогобицької міської ради від 29.03.2018 року №1144 затверджується проект землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки зі зміною її цільового призначення для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку та надається дозвіл КП «ЖЕО» на передачу в суборенду вказаної земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку відповідно до чинного законодавства.
  • Рішенням сесії Дрогобицької міської ради від 12.04.2018 року №1156 надається дозвіл КП «ЖЕО» на передачу Вірі Улич в суборенду земельної ділянки, кадастровий номер 4610600000:01:002:0291 площею 0,4061 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку строком на 4 роки 6 місяців.
  • Забудовник отримав декларації про початок будівництва і приступив до активних дій – будівництва.

Перше сумнівне рішення у цьому каскаді рішень було прийнято, коли міська рада надала дозвіл КП «ЖЕО» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,4061 га по вул. Лесі Українки, 44 для будівництва та обслуговування нежитлової будівлі з подальшим наданням в оренду.

Проте земельні ділянки державної та комунальної власності на яких розташовані будівлі чи споруди, інші об’єкти нерухомого майна, що перебувають у державній чи комунальній власності, відповідно до ч. 1 ст. 123 ЗК України, передаються лише на праві постійного користування.

Відповідно до п. “а” ч. 2 ст. 92 ЗК України підприємства, установи та організації, що належать до комунальної власності набувають лише право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності.

***

Ділянку колишнього дитячого садка готували конкретно під будівництво будинку і в обхід земельних торгів, які можна було провести без жодної проблеми. Тоді б і місто заробило, але у чиновників були інші плани.

Припускаємо, що була вигадана дуже складана схема з орендами-суборендами аби лише пані Улич отримала право там будувати. Хоча насправді усі дрогобичани точно знають, що дійсними забудовниками є сімейство дрогобичан Танчуків.

Якщо міська рада та інші відповідачі програють суди, що тоді?

Варто розуміти, що такі справи в яких фігурує дорога земля та багатоповерхівки розглядаються в судах довго та прискіпливо, бо йдеться про величезні кошти та, зрештою, людей, які вже могли купити квартири  (майнові права на квартиру) в будинку, який побудований на спірній ділянці. Тут є кілька варіантів розвитку подій. Суд може задовольнити позов прокуратури частково, відхилити або піти на зустріч позивачу.

У будь-якому разі справа матиме продовження і ми ще почуємо про будинок на Лесі Українки, 44.

Найекстремальніший варіант, це коли учасники “схеми” по Лесі Українки, 44 програють всі суди, в т.ч. апеляцію та касацію, а правоохоронці та центральна влада захочуть зробити показову справу для всіх недобросовісних забудовників, то введення будинку в експлуатацію може затягнутися на роки.

Але це лише припущення. І така перспектива, малоймовірна, враховуючи якість недореформованих судів. З іншої сторони – це була б показова наука для всіх: для влади (яка замість організації дійсно прозорих торгів у “прозорому” місті, вигадує якісь абсолютно мутні схеми); для забудовника (який, маючи змогу купити таку землю, йде на “схеми”); для мешканців (які мають навчитися купувати відповідально, і лише у тих, хто поважає закон, і не ставиться до країни та міста по-споживацькому).
***

Місту потрібні прозорі механізми співпраці та співжиття з бізнесом. Чиновники мають, врешті, відкрити наше місто для підприємців та його ресурсів. Конкретно у цьому випадку на Лесі Українки, 44 мали б бути проведені земельні торги. Мала б перемогти найкраща ціна, а перемогла “схема “. Ніхто не проти будівництва у Дрогобичі, але воно має вестися з дотриманням законодавства. Якщо бізнес хоче працювати у місті, то треба змінювати підходи. Відсіювати “тіньові схеми”, а вести свою діяльність прозоро. Від цього виграє Дрогобич, виграє громада, виграє підприємець. 

Олег Дьорка
Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top