Молодь бореться за створення Молодіжного простору Дрогобича / Петиція

У системі петицій Дрогобича з’явилася петиція  щодо створення комунальної установи “Молодіжний простір Дрогобича”. 

Вже більше року 13 активних організацій міста працюють над створенням Молодіжного простору в Дрогобичі. Локацією для цього став Будинок вчителя за адресою вул. Осмомисла, 10 у самому центрі міста, де за їхньої ініціативи зроблено вже чимало. 

У 2017 році Кабінет Міністрів України прийняв постанову,  за якою рекомендував місцевому самоврядуванню утворити молодіжні центри та забезпечити організацію їх діяльності з урахуванням соціальних потреб.

Відтоді такі простору почали з’являтися у всіх обласних центрах України. До слова, лідером у цьому процесі стала Донецька область. 

Існування таких просторів дає шанс молоді для неформальної освіти, дає можливість розвитку та комунікації влади, громади, бізнесу, створює атмосферу проактивності. Це платформа для креативу та реалізації ідей молоді. 

“Концепція Молодіжного простору передбачає функціональне використання кожного приміщення у будинку. Це і конференц – зал, зал для активностей, юридична підтримка молоді, антикафе, хостел, навчальний простір для неформальної освіти. Є дуже успішні історії функціонування таких просторів у інших містах. Ми запрошуємо підтримати дрогобичан нашу петицію”, – каже голова ГО “Молодіжний простір Дрогобича” Леся Сливка. 

Підтримати петицію та ознайомитись детальніше з ініціативою можна за посиланням:

ПЕТИЦІЯ

 

Текст петиції

На сьогодні у Дрогобичі молодь становить близько 33%. Однак протягом останніх 10 років можна спостерігати у місті негативну тенденцію старіння населення. Якщо у 2010 р. середній вік населення міста становив 38,5 років, то у 2017 р. уже 40,5 років. Якщо у 2002 р. Дрогобич був одним із наймолодших міст області, поступаючись лише Стрию, то у 2017 р. вже є одним із міст з найвищим середнім віком населення, поступаючись лише Трускавцю. Також спостерігається  постійне скорочення кількості осіб працездатного віку. І ці негативні тенденції відбуваються не лише через зниження народжуваності у місті, а й через відтік молоді в пошуках перспективніших місць для роботи та проживання. Провівши опитування нашою ініціативною групою серед близько 20 молодих осіб, що покинули Дрогобич, можна зробити висновки, що основними причинами виїзду з міста стали складність себе зреалізувати, відсутність можливостей здобувати нові знання та відсутність якісного дозвілля.

Створення Молодіжного простору мало б частково допомогти вирішити проблеми реалізації та неформальної освіти молоді. 

Ідея створення Молодіжного простору Дрогобича об’єднала в собі представників 13 найактивніших громадських організацій міста, а саме: НСОУ “Пласт. Станиця Дрогобич”,  ГО «Український молодіжний прорив», ГО “Творче об’єднання “Альтер”, ГІ «Інше місто», ГІ «БерегТи», ГІ «Франко-хаб», ГО «Варто Галицькі Новини», ГО «Затишне місто», ГО “Вело Дрогобич”, ГО “Права молодь”, ГО “Геліос”, ГО “Україна – це ти”,  ГО “Всеукраїнське об’єднання “Єднаюча сила”

Ці ГО об’єднались з метою створення комунікаційного майданчика, де молодь міста могла б збиратись, обговорювати важливі питання, проводити заходи, знаходити однодумців, продукувати та втілювати свої ідеї. Команда працює з весни 2017 року, і за цей час змогла залучити близько 2 млн. грн на ремонт та закупівлю обладнання для функціонування Молодіжного простору з таких джерел: конкурс проектів місцевого розвитку від обласної ради, платформа “Спільнокошт”, МФ “Відродження”, всеукраїнський проект “Будуємо Україну разом”, Міська рада Дрогобича.

Вже з весни 2019 року Молодіжний простір став активним осередком проведення культурно-освітніх подій. 

Постановою Кабінету міністрів від 20 грудня 2017 року уряд затвердив типові положення про молодіжний центр та про експертну раду при молодіжному центрі, що сприятиме розвитку молодіжної інфраструктури в Україні. Цим рішенням органам місцевого самоврядування рекомендовано утворити молодіжні центри та забезпечити організацію їх діяльності з урахуванням соціальних потреб. І вже з 20 липня 2019 року Мінмолодьспорту затверджено штатні нормативи та умови оплати праці працівників молодіжного центру.

Ця рекомендація послугувала створенню молодіжних центрів у всій Україні. Такі молодіжні центри успішно працюють у більшості обласних центрів України, а також активно розвиваються в маленьких містах і селах України. Також створено Асоціацію молодіжних центрів України.

Ми, активна молодь міста, взяли ініціативу створення Молодіжного простору на базі Будинку вчителя на себе. Нас не злякали незадовільний стан комунікацій та поганий стан будинку. Ми розпочали написання проектів і завдяки цьому будинок почав отримувати своє друге дихання. Поміняно дах та вікна, зроблений ремонт санвузлів, ведеться робота над проведенням каналізації, якої у будинку немає, зроблено ремонт електромережі. Також ми працювали разом з БУР табором над внутрішнім двориком будинку, який із закинутої території з величезною кількістю сміття перетворився у відкритий простір в самісінькому центрі міста. Цей дворик є комфортним для проведення подій у теплу пору року. Також ми заопікувались залом на другому поверсі, який вже успішно приймає у своїх стінах численні заходи. Закуплена вся необхідна техніка для проведення заходів за кошти зібрані завдяки громадськості на ресурсі “Спільнокошт”. Починаємо ще одну кампанію по збору коштів для проекту Школа розумного громадянина. На Громадському бюджеті ми отримали підтримку 101 дрогобичанина і таким чином можемо привести до ладу територію попереду будинку, що буде інтерактивним і цікавим місцем для відпочинку молоді. Ми сформували бачення того, як повинен функціонувати цілий будинок і виклали це у презентації, яку можете знайти за посиланням:

Ми повірили в можливість створення такого простору у Дрогобичі, присвячували цьому свій час і сили на волонтерських засадах  і зараз опинились на роздоріжжі.

Перед нами постала проблема не тільки збереження результатів нашої роботи а й самої можливості надалі розвивати простір відповідно до напрацьованої громадськими активістами концепції (а це мало б бути і створення навчального простору “Школа розумного громадянина”, де б молодь могла вивчати програмування та електронні сервіси, які впроваджуються у місті; створення коворкінгу, для молоді, яка працює фрілансерами; створення хостелу, щоб сюди могла приїжджати та проживати деякий час молодь з інших міст та країн і ділитись своїм досвідом, та створення молодіжного кафе, яке б могло обслуговувати як хостел, коворкінг, так і події які відбуватимуться у молодіжному просторі).

Як зазначалось вище, на те, щоб провести будинок до ладу було залучено понад 2 млн. грн. Це не мала сума, але в будинку ще досі немає опалення, немає зовнішнього водовідведення, внутрішні приміщення та фасад потребують також значних капіталовкладень. Ми переконані, щоб надалі Молодіжний простір розвивався, на базі колишнього будинку працівників освіти, слід створювати комунальну установу з офіційним штатом працівників, яка б продовжувала роботу нашої ініціативної групи. 

З 1 січня 2020 року заклад “Будинок працівників освіти”, на який виділялися кошти з бюджету міста у розмірі 365,3 тис.грн/рік буде ліквідований, як установа, що вже не виконує свої функції. Ми пропонуємо, щоб бюджет, який був закладений на функціонування “Будинку працівників освіти”, був передбачений в такому ж самому обсязі на роботу Молодіжного простору. Таким чином створення КУ “Молодіжний простір Дрогобича” не спричинить додаткових видатків з міського бюджету. Разом з тим комунальна установа зможе мати штат працівників, які й надалі розвиватимуть простір і відповідно це забезпечить сталість діяльності Молодіжного простору. Вбачаємо доцільним створення 4 робочих місць, а саме: директор, заступник директора, бухгалтер та завідувач господарством. Близько 50 тис. грн. бюджету установи становитиме оплата за  комунальні послуги. Це всього дві статті витрат, які ми б хотіли покрити за рахунок міського бюджету. Натомість кошти на інші витрати, такі як: ремонт приміщень, організація культурно-освітніх подій, закупівля обладнання та господарські витрати плануємо залучати з інших джерел (бізнес, написання проектів), як і до цього робили.

На даний час у значної частини депутатів ідея щодо створення комунальної установи викликає категоричне несприйняття. 

 Спираючись на наші напрацювання, описані вище, та, довівши ефективність нашої роботи, ми просимо підтримки у Вас, дорогі мешканці міста. Нам необхідно переконати більшу частину депутатів міської ради у тому, що найбільш ефективною формою розвитку Молодіжного простору буде створення КУ “Молодіжний простір Дрогобича”.

Чому створення комунальної установи “Молодіжний простір Дрогобича” є найбільш ефективною формою розвитку Молодіжного простору:

  • якщо будинок буде в управлінні відділу освіти або іншого структурного підрозділу Дрогобицької міської ради, одразу виникнуть питання щодо догляду за ним. Для цього також, як і у випадку комунальної установи, потрібно буде вводити нові ставки працівників, тому економії це не принесе;
  • якщо працівники Молодіжного простору будуть службовцями певних структурних підрозділів Дрогобицької міської ради, це спричинить значно більші видатки, ніж, якщо б вони були працівниками комунальної установи;
  • при управлінні будинком відділом освіти чи іншим структурним підрозділом Дрогобицької міської ради постануть проблеми з втіленням нашої концепції з розвитку Молодіжного простору в життя (створення та функціонування навчального простору, коворкінгу, хостелу, кафе тощо), оскільки структурні підрозділи Дрогобицького міської ради не зможуть виконувати невластиві для себе функції, а саме надавати послуги оренди робочого місця в коворкінгу, поселення туристів, харчування, платних навчальних та інших заходів;
  • створення комунальної установи ж забезпечить цільове використання приміщення Молодіжного простору відповідно до його функцій, напрацьованих в концепції розвитку та прописаних в положенні Кабінету міністрів України. Перебування ж будівлі в управлінні відділу освіти чи іншого підрозділу Дрогобицької міської ради несе ризики, що деякі з приміщень можуть бути використані під зовсім інші потреби, не пов’язані з молоддю;
  • підконтрольність працівників Молодіжного простору відділу освіти чи іншому структурному підрозділу Дрогобицької міської ради несе ризики покладання на них додаткових обов’язків, які знизять їх ефективність у сфері молодіжної політики;
  • при створенні комунальної установи набагато простіше буде залучати бізнес та грантові кошти до розвитку Молодіжного простору, адже комунальна установа зможе мати свій спецрахунок, куди бізнес, а також міжнародні інституції перераховуватимуть кошти для розвитку Молодіжного простору;

 

 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top