Україна погодилась на «формулу Штайнмайєра» — голова МЗС

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дав згоду на застосування «формули Штайнмайєра» для врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

Про це голова МЗС повідомив під час спільного засідання комітетів Верховної ради з питань європейської інтеграції та комітету у закордонних справах, передає кореспондент hromadske.

За словами Пристайка, він дав згоду на застосування «формули Штайнмайєра» під час зустрічі дипломатичних радників лідерів країн «нормандської четвірки» 2 вересня.

«Ми домовились про формулу Штайнмайєра і я дав згоду. Закон про особливий статус вступає в силу на момент проведення виборів, а остаточно вступає в силу після рішення БДІПЛ ОБСЄ про визнання результатів виборів», — сказав Пристайко.

Він наголосив, що у цій домовленості йдеться виключно про особливий статус окупованої частини Донбасу.

«Хочу наголосити — нічого, про що б більше домовились радники, більше нічого немає, жодних слів. Ні яким чином проводяться (вибори — ред.), ні хто, куди, перед ким, проведення під дулами автоматів чи в момент отримання контролю за кордоном. Нічого в наших домовленостях не було», — додав міністр.

Також глава МЗС наголосив, що вибори неможливі без забезпечення безпекових умов та контролю Україною за російсько-українським кордоном.

 

Водночас російська сторона наполягала на тому, щоби закріпити ще одну домовленість для проведення зустрічі лідерів «нормандської четвірки» — погодити документ, який підпишуть лідери. Але цей третій пункт не обговорювали, розповів глава МЗС.

Зазначимо, що російська агенція «Интерфакс» повідомила з посиланням на джерело, що Україна відмовилася «закріпити на папері» так звану «формулу Штайнмайєра», у зв’язку з чим нібито неможливо домовитися про розведення сил на лінії розмежування на Донбасі.

План Штайнмайєра — формула, згідно з якою, окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус під час виборів на цих територіях, які проводитимуться згідно з Мінськими угодами за українським законодавством.

Після доповіді ОБСЄ, якщо вибори визнають демократичними і такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі. Також цей план передбачає поступове зняття санкцій з Росії в разі прогресу у виконанні Мінських угод.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що хоче обговорити на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» обмін полонених та розведення сил на Донбасі.

Водночас у Кремлі хочуть «залізних домовленостей» на зустрічі лідерів «нормандської четвірки», зокрема офіційно закріпити так звану «формулу Штайнмайєра», яка передбачає відведення сил перед проведенням виборів на окупованому Донбасі.

У штабі операції Об’єднаних сил вже заявили про підготовку до розведення сил.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top