У стебницьких школах діти залишилися без гарячого харчування. Чому так сталося?

Фото ілюстративне

Причиною стала скарга одного з учасників тендеру щодо кейтерингових послуг для стебницьких шкіл.
Перемогу у тендері здобув ФОП Цар Богдан Олександрович з пропозицією у 220 тисяч гривень, однак інший учасник — Стебницьке державне комунальне підприємство дитячого харчування, надіслало скаргу до Антимонопольного комітету про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.
Автором скарги є Ірина Шулюк — дружина заступника стебницького міського голови Степана Шулюка.

На думку скаржника “відповідно до статті 30 Закону України “Про публічні закупівлі” Замовник був зобов’язаний відхилити пропозицію учасника ФОП Цар Б.О., як таку, що не відповідає умовам тендерної документації. Дії Замовника щодо акцептування учасника з порушеннями умов тендерної документації прямо суперечать одному з основних принципів здійснення публічних закупівель – об’єктивної та неупередженої оцінки пропозицій.”

Постійнодіюча адміністративна комісія при Антимонопольному комітеті призначила розгляд скарги, який відбудеться 11.03.2019 о 14:00 за адресою: вул. Митрополита В. Липківського, 45, кім. 111, у Києві.
Допоки скаргу не буде розглянуто, угоду з переможцем торгів укладати не можна, бо це буде відвертим порушенням закону, відтак надавати послуг з харчування поки немає кому.

Посилання на тендер: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-01-11-001078-c

Відсутність гарячого харчування в школах Стебника викликало обурення у батьків, діти яких навчаються у закладах освіти. 28 листопада стебничани були на сесії Дрогобицької міської ради, де розповіли про проблему, яка виникла в місті.

Христина Бабій, мати дітей, які навчаються в СШ№6:
“Батьки обурені щодо харчування, бо кожна мати хоче щоб дитина мала достойне харчувалася в школі і це гарантовано законом.
Наша вимога щоб відновили гаряче харчування і врешті навели лад у шкільних їдальнях, починаючи від якісного інвентарю — ложок та вилок, які дуже часто діти носять з собою, закінчуючи якістю надання послуг”.

На думку депутата Дрогобицької міської ради Олени Бичков’як, яка є депутатом від Стебника, цю проблему треба вирішувати терміново, бо заручниками тут є діти, які мають право на харчування, бо багато дітей з категорій захищених.
“Треба напрацювати нормативну базу, щоб уникнути таких речей у майбутньому, адже ситуація повторюється щороку. Вже цього навчального року це стається втретє. Одним з варіантів є, наприклад, запровадження компенсацій батькам за харчування, якого не можна було забезпечити”.

Станом на сьогодні ситуації залишається патовою.

Поки не буде рішення Антимонопольного комітету, угоду про надання послуг з організації гарячого харчування, замовник не має права укладати.
Також, можливий інший варіант, що Антимонопольний комітет може анулювати своїм рішенням торги, а замовник — відділ освіти Дрогобицької міської ради, оголосить новий тендер, а на це може піди й до місяця часу.
Відтак, гаряче харчування в школах може відновитися ще не скоро.

Про розвиток цієї історії, читайте на сторінках “Варто”.

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top