Кількість поверхів у новобудовах залежатиме від площі ділянки — нові норми ДБН

У державних будівельних нормах щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”), які діють з першого вересня 2018 року та є обов’язковими, введений максимально допустимий відсоток забудови земельних ділянок при розміщенні нових житлових будинків.

Він залежить від їх поверховості.


“Раніше в Україні будь-які обмеження поверховості житлової забудови були відсутні. Через це мікрорайони забудовувалися суцільно та хаотично по всьому периметру земельних ділянок. Звичайно ні про який благоустрій прилеглої території, комфортні місця для прогулянок та відпочинку жителів тут і не йшла мова. Тому, щоб наші міста надалі не перетворювалися на кам’яні джунглі, а жителі були забезпечені необхідними комфортними умовами, у нових ДБН ми чітко прописали максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки в залежності від кількості поверхів. Відтак, чим вища поверховість, тим менший відсоток земельної ділянки відводиться на саму забудову і більший на облаштування прилеглої території, адже більша кількість жителів проживатиме в таких будинках”, — написав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе у себе на сторінці у Facebook.

За його словами, це сприятиме підвищенню комфорту проживання та якості життя людей та унеможливить суцільну забудову в містах.

Так, згідно з ДБН, при розміщенні на земельній ділянці одного або групи житлових будинків необхідно обов’язково дотримуватися розрахункових показників граничних параметрів забудови:


“Тобто, якщо, наприклад, проектується новий 11-поверховий житловий будинок, то максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки складає 30%, а інші 70% відводяться на облаштування зелених насаджень, зон відпочинку та дитячих майданчиків”, — пояснив Парцхаладзе.

У разі проектування декількох житлових будинків різних поверхів, при розрахунках приймається їх середня поверховість.

Норма стосується виключно нового будівництва. При реконструкції кварталів забудови дані показники не застосовуються, а приймаються відповідно до існуючих розмірів земельної ділянки і відсотка площі забудови.

Джерело: 

сторінка  у Facebook Лева Парцхаладзе, заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ

Ці норми вносять деякий “деструктив” у плани забудовників, які маючи невеликі земельні ділянки, забудовують їх повністю, не передбачаючи на територіях ні паркувальних місць, ні елементарного дитячого майданчика. Такі прецеденти є і у Дрогобичі, Трускавці, Бориславі, Стрию чи Самборі.


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top