Інсулін закуплять коштом чиновницьких премій /// Дрогобич

У вівторок, 30 жовтня, на черговій сесії Дрогобицької міської ради депутати підтримали проект рішення про виділення коштів з міського бюджету на закупівлю  інсуліну для хворих на цукровий діабет.

Кошти на закупівлю інсуліну виділено з міського бюджету за рахунок зменшення преміального фонду виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

Відповідно до проекту рішення, кошти на закупівлю інсуліну для хворих на цукровий діабет виділено у сумі 235 тис. грн., – інформує міська рада Дрогобича.

На думку чиновників Дрогобича, ситуація з інсуліном виникла через те, що держава забезпечила неповне фінансування Програми із забезпечення безкоштовним інсуліном хворих на цукровий діабет.

У результаті аптечні заклади припинили видачу препаратів інсуліну хворим на цукровий діабет, однак в ході гарантійних домовленостей з керівництвом міста про часткове перекриття заборгованості до 30 жовтня аптеки продовжили видачу препарату хворим на цукровий діабет.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, коментуючи ситуацію з інсуліном в державі, а відтак і у Дрогобичі, у себе на Facebook написала, що у тих регіонах, де видатки на забезпечення інсулінами запланували заздалегідь, таких проблем не виникає. Дрогобич, мабуть, цим регіоном не був:

“Забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці Міністерство охорони здоров’я України та місцевої влади. Дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається коштом державного бюджету, решта — має дофінансовуватись з місцевого.

В Україні діє електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, де ми можемо точно бачити — скільки пацієнтів фактично потребують препарат, скільки коштує інсулін та кількість та суму виписаних рецептів. Вже неможливо вносити до списку більшу кількість пацієнтів або ж необґрунтовано завищувати ціни, як це вже відбувалося до запровадження реєстру.




Враховуючи дані електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, кошти, виділені з державного бюджету в 2018 році, покривають потребу в середньому на 75% в кожному регіоні. Ця цифра може мати незначні відмінності по регіонах в залежності від потреб, які визначені в реєстрі. У тих областях, де місцева влада не може покрити свою частину, починають виникати затримки з видачею інсуліну пацієнтам.

Це неприйнятна ситуація і не повинно бути жодних причин, чому місцева влада не змогла виконати свій обов’язок. Адже ще на початку фінансового року є інформація з реєстру з кількістю пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, та фактичну потребу в коштах. Це в свою чергу дозволяє визначити суму, необхідну з місцевого бюджету. У тих регіонах, де видатки на забезпечення інсулінами запланували заздалегідь, таких проблем не виникає

Закликаю місцевих управлінців, мешканці яких не мають життєво важливого інсуліну, вирішити цю ситуацію якомога швидше та не ставити під загрозу життя людей!

Вже з наступного року плануємо повністю відшкодовувати вартість препаратів інсуліну з державного бюджету.

Проте в людей, які хворіють на діабет, немає часу чекати до наступного року.”


 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top