“Репресована духовність”: у Дрогобичі 1 жовтня відкриють унікальну виставку

В межах проекту «Репресована духовність», пройде відкрита виставка з презентацією результатів першого циклу проекту, присвяченого репресіям проти Римсько-Католицької Церкви у 1920 – 1930 рр.

Виставка є мандрівною, адже демонструвалася в різих містах України: Одесі, Києві, Львові, а 1 жовтня і в Дрогобичі. В наступному виставка запланована до мистецьких мандрів у кількох містах Республіки Польща за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Одесі.

Метою виставки є інформування світового та українського співтовариства про переслідування комуністичною владою та КДБ священнослужителів, боротьбу з релігійними організаціями та репресіями проти віруючих впродовж 1920 – 1939 рр. на території Одеської області.

Духовенство, як і інші верстви українського і польського населення, пройшло через терор і репресії, коли радянська влада фізично винищувала та змушувала Церкву піти у підпілля на довгі роки.

В рамках відкриття виставки «Репресоване духовенство» відбудеться презентація результатів першого циклу проєкту, присвяченого репресіям проти Римсько-католицької Церкви на теренах Одецької Архідієцезії за матеріалами розсекречених документів архіву СБУ (колишнього архіву КДБ в Одесі).

Виставка представляє світлини історичних документів, архівні матеріали з фондів СБУ: біографічні довідки видатних діячів того часу, розповіді про репресованих священників та віруючих, фотографії протоколів допитів і картки заарештованих, укази й декрети ВЦВК щодо відокремлення Церкви від держави. Мета проєкту – показати долі конкретних людей, що постраждали за віру, були переслідувані, але не зреклися своїх переконань.

Дата проведення: 1 жовтня 2021 р., 14-00 год, п’ятниця

Місце проведення заходу: Музейний простір Середньовічної Вежі-дзвіниці при костьолі Святого Апостола Варфоломія в Дрогобичі (м. Дрогобич, вул. Данила Галицького, 8)

Модератори:

Богдан Лазорак, кандидат історичних наук, доцент, директор ДІКЗ «Нагуєвичі»

Назар Юрчишин, магістр історії, музейний доглядач ДІКЗ «Нагуєвичі», аспірант історичного факультету ДДПУ ім. І. Франка.

Організатор: Громадська організація «Україна – це Я»

Співорганізатори:

Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі»

Спілка вчителів-полоністів України

Римо-Католицька Парафія Святого Апостола Варфоломія стрийського деканату Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви

За підтримкою: Konsulat Generalny RP w Odessie, Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Дрогобицького музичного коледжу ім. Василя Барвінського

Контакти:

Олександр Чернега, голова громадської організації «Україна – це я» (+38 0674269194)

Адам Хлопек, начальник дрогобицької філії Інституту модернізації змісту освіти МОН України (тел. 098-406-50-06

Богдан Лазорак, кандидат історичних наук, дцоент, директор ДІКЗ «Нагуєвичі» (097-769-58-06)

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top