Земельний експеримент триває… ///Дрогобич (ВІДЕО)

 

Пригадуєте наш земельний експеримент?!

Суть його така: спробувати отримати земельну ділянку в Дрогобичі, але без хабарів, домовленостей.

Це щось схоже на тест-драйв автомобіля, але замість цього ми тестуємо українське законодавство, а саме норми, які гарантують кожному громадянинові право безкоштовно отримати п’ять земельних ділянок різного цільового призначення.

Перше відео з серії. Ось з чого все почалося:

Отже, ця історія триває вже два роки. Два роки тривають і суди.

Останній суд стосувався вулиці Паркової та Положення, яке міська рада прийняла, щоб легітимізувати збір коштів з дрогобичан, які мають бажання отримати земельні ділянки в цьому новому мікрорайоні.

Рішенням Дрогобицької міської ради від 03.10.2017 року №871 було затверджено Положення «Про порядок виділення громадянам земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва» у відведеному кварталі забудови відповідно до Детального плану території в районі вулиці Паркової.

Коротко: нормами цього положення влада зобов’язала усіх охочих отримати земельні ділянки в районі вул. Паркової укладати угоди щодо проектування та забудови інженерно-транспортної інфраструктури кварталу з КП «Управління капітального будівництва». Вартість такого проектування та будівництва становить 318 516,15 грн. (одна ділянка). Виділення земельних ділянок буде здійснюватися після повної оплати отих 318 тисяч.

Можливо, формально, логіка в цьому є, але це Положення не є законним, це ми спробували довести в суді.

Сьогодні, 16 січня, відбулося чергове судове засідання у цій справі.

Ми здобули перемогу. Суд прислухався до наших аргументів.

Суд визнав Положення, яке прийняла міська рада і по якому близько 45 людей вже заплатили по 300 тисяч грн. за омріяну землю –  НЕЗАКОННИМ!

Рішення на руках ще не маю, але обов’язково його опублікую, коли отримаю.           

Якщо вам потрібні професійні адвокати, то рекомендую юристів високого рівня з Адвокатське об’єднання “Право.Порядок”.

Чи працюють норми закону?!

Відповідь ще не знайшли, шукаємо.. Але вже й зараз можна сказати, що норми українського законодавства, які покликані регулювати виділення земельних ділянок, чиновництво застосовує вибірково, а рішення ухвалюються непрозоро. Така вибірковість, мабуть, і є найбільшим недоліком чинної системи розподілу землі у населених пунктах. Законодавчо створено величезний грунт для корупційних дій: махінацій та підтасовування. І це не лише проблема Дрогобича. Поїдьте у будь-який інший населений пункт. Історія така ж.

Експеримент триває й досі…

То чи можна отримати землю?

Безперечно. Але це не буде легким шляхом. Все залежить від багатьох факторів, і закон не завжди є вирішальним у цьому. Знайомства, ваш статус в суспільстві, бажання йти на “корупційні” компроміси все це може зіграти вирішальну роль

Потрібно реформувати земельне законодавство, посилити відповідальність за фальшування в процесі виділення землі. Все має бути максимально прозоро!

Можливо, майбутнє за ринком землі, а поки законодавець гарантує вам право на безкоштовне отримання землі.

Р.S.

Цей експеримент триває досі, бо землю в Дрогобичі, де я обов’язково збудую свій будинок, я ще не отримав)

Далі буде…

Коментуючи цю справу, можу лише поділитися нашими доводами, якими оперували:

Ми вирішили оскаржити це положення, оскільки, це юридичний нонсенс ухвалювати такі зобов’язання.

По-перше заява-згода на укладення угоди із Замовником на проектування та забудову інженерно-транспортної інфраструктури індивідуальної забудови кварталів та довідка з відділу Держгеокадастру місті Дрогобичі про невикористання права на безоплатну приватизацію земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, які передбачені цим  Положенням, суперечать ст. 118 Земельного кодексу України, у якій вказано вичерпний перелік документів, потрібних для отримання земельної ділянки. Такі документи вимагати від громадян – незаконно!

По-друге Дрогобицькою міською радою створені додаткові підстави для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, які не передбачені Земельним кодексом України.

По третє вимоги про необхідність укладення договору пайової участі на будівництво інженерно – транспортної інфраструктури будинків котеджного типу та сплати 318516,15 грн. пайового внеску, згідно з договором укладеним із замовником з проектування та забудови інженерно-транспортної інфраструктури індивідуальної забудови кварталу, суперечать статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності, відповідно до якої до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники у разі будівництва: індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках.

Олег Дьорка

 

Відео з серії про земельний експеримент:

Друга частина

Третя частина

Четверта частина

 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top