Фільм про «звичайних» росіян на війні хочуть показатм на кінофестивалі в Торонто. Україна закликала скасувати показ

Стрічку «росіяни на війні», який показали у Венеції, хочуть представники на ще одному кінофестивалі — TIFF, який відбувається у Торонто. Україна закликала не показувати кіно, яке відбілює злочини російських солдатів.

Про це повідомив генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.

За його словами, цей фільм навмисно спотворює реалії війни росії проти України.

Ніколенко додав:

«Зображення російських солдатів як просто “пішаків”, а вторгнення росії в Україну як “мерзенну гру” додає правдоподібності російським пропагандистським наративам».

Дипломат зауважив, що існують тисячі задокументованих випадків зґвалтувань, тортур, вбивств і зневажання українців російськими військами.

«У фільмі […] намагаються поставити знак рівності між агресором і жертвою, посилаючись на “людську ціну з обох сторін”.

Яку б “людську ціну” не понесла росія — вона винна», — наголосив Ніколенко.

Посол зазначив, що приєднання режисерки стрічки до підрозділу російських окупантів на фронті для зйомок фільму грубо порушує законодавство України, адже вона не отримувала на це згоди.

За словами Ніколенка, після тижнів «інтенсивного спілкування» вище керівництво фестивалю «не продемонструвало бажання належним чином розв’язати наші проблеми».

Україна вважає, що показ фільму «росіяни на війні» є неприпустимим і закликала фестиваль скасувати показ стрічки.

Що за стрічка?

На кінофестивалі у Венеції представили стрічку «росіяни на війні», що зображує окупантів «звичайними» людьми та не показує руйнування і воєнні злочини, які ті вчиняють.

Для знімання фільму режисерка Анастасія Трофімова сім місяців провела поруч із російськими військовими поблизу фронту в Україні, хоча дозволу на створення стрічки не отримувала. Вона стверджує, що не побачила ознак воєнних злочинів з боку росіян.

Українська режисерка Ольга Журба розкритикувала показ фільму росіянки. У відповідь Трофімова заявила, що прагне шукати «точки дотику» та перекинути «хоча б мотузку» між росією та Заходом, щоб «ми могли побачити одне одного».

Share this post

scroll to top