Рада ухвалила закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ

У Верховній Раді ухвалили законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За відповідний законопроєкт №8371 проголосували 265 депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Окрім одного пункту, згідно з яким громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ, пише Железняк.

Урядовий законопроєкт, розроблений за вказівкою президента Зеленського, передбачає заборону релігійних організацій із центрами впливу в росії. Вважається, що він найперше зачепить Українську православну церкву (московського патріархату).

Так, відповідальний орган має проводити релігієзнавчу експертизу організацій щодо підлеглості центрам упливу в рф. Якщо є порушення, релігійній організації видають припис, аби та їх усунула. Якщо організація порушить термін, щодо неї мають звернутися до адмінсуду з вимогою її «закрити».

Далі має відбутися суд, який вирішить — забороняти релігійну організацію чи ні. Під релігійною організацією мається на увазі не вся УПЦ МП як така, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія — і далі за церковно-адміністративною ієрархією. Станом на 2021 рік УПЦ МП мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні.

В УПЦ наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення назвали «розмитим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а УПЦ, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

З ухвалення у першому читанні ще в жовтні 2023 року розгляд законопроєкту фактично став на паузу, поки у липні 2024-го народні депутати не заблокували трибуну з вимогою продовжити розгляд документа. Тоді ж подальші засідання парламенту скасували.

15 серпня президент Володимир Зеленський попросив Верховну Раду зібратися для розгляду «деяких важливих законодавчих ініціатив», згадавши про «духовну незалежність».

Share this post

scroll to top