Зміни менструального циклу: норма чи привід для занепокоєння?

Менструальний цикл майже ніколи не буває ідеальним. Відхилення в кілька днів зазвичай нікого не дивують і не турбують, час від часу вони трапляються у всіх жінок, у кого частіше, у кого рідше. Про зміни менструального циклу говорять тоді, коли вони стають непередбачуваними.З будь-яких питань, пов’язаних з порушеннями менструального циклу або іншими гінекологічними проблемами, завжди можна проконсультуватися з кваліфікованим гінекологом: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/hinekoloh-lviv/

Зміни менструального циклу та нерегулярний цикл

З першої менструації до встановлення менструального циклу зазвичай проходить кілька років. Вважається, що менструальний цикл повністю формується до 20 років, тоді як перша менструація настає в середньому в 12. Тобто до регулярного циклу може пройти чимало часу. У частини жінок цикл так ніколи й не стає регулярним. Це спричинено особливостями функціонування ендокринної системи, у таких жінок зазвичай вищий ризик появи СПКЯ — синдрому полікістозних яєчників. СПКЯ пов’язаний з порушеннями обміну речовин та проблемами з фертильністю, проте не обов’язково можуть бути симптоми, які призводить до безпліддя. Якщо крім нерегулярного менструального циклу ніяких скарг немає, його вважають індивідуальною особливістю.

Інша річ, коли цикл встановився, був регулярним, а тоді змінився, до того ж зміни не стали разовими. До змін відноситься зміна частоти менструацій, кількість кров’янистих виділень, виражена болючість.

Біль під час менструацій

Болючими бувають менструації під час становлення циклу, це вважають нормою. Зазвичай болем супроводжується початок менструації, перший день, рідше другий. Такий біль усувається звичайними знеболювальними засобами. Нормою не є біль, який заважає звичайному рутинному життю. Занадто інтенсивний або надто тривалий біль — це порушення менструального циклу, яке потребує консультації з лікарем.

Менструальний цикл і вагітність

Менструальний цикл регулюється гормонами та змінюється через зміни гормонального фону.

Вагітність означає припинення менструацій на час виношування дитини та на ранній період лактації. Іноді жінки помилково вважають менструацією імплантаційну кровотечу.

Вона має вигляд надто короткої менструації з мізерними кров’янистими виділеннями. За часом вона зазвичай близька до очікуваної менструації, що й вводить в оману. Але імплантаційна кровотеча буває тільки на початку вагітності, вона не повторюється в наступному місяці, та й за цей час жінка зазвичай дізнається про вагітність.

Зміни менструального циклу в пременопаузі

Нормальними є зміни менструального циклу у пременопаузі. Це час, коли репродуктивна функція жінки підходить до завершення, але ще не припинилася. Пременопауза зазвичай настає після 40-45 років і триває близько двох років, а іноді й до.

Головна ознака пременопаузи — зміни менструального циклу: втрата його регулярності, зміна кількості виділень та часу кровотечі. У міру наближення до менопаузи пропуски менструацій стають дедалі частіше, а після її настання повністю припиняються. Відсутність менструації протягом 12 місяців є ознакою вступу до менопаузи. І хоча це фізіологічний процес, все ж таки гінекологи рекомендують проконсультуватися з лікарем. Це бажано зробити, тому що в цей час вищий ризик деяких гінекологічних захворювань.

Інші зміни

Зміна менструації може статися після вагітності та пологів, після встановлення або видалення внутрішньоматкової спіралі, після припинення приймання оральних контрацептивів. Змінюється характер менструації, але такі зміни не є регулярними. Після стабілізації гормонального фону менструація теж стабілізується, хоча може стати іншою, ніж раніше.

В усіх інших випадках у разі змін менструального циклу потрібна консультація гінеколога. Це не обов’язково привід для занепокоєння, але відрізнити нешкідливі коливання циклу від патології здатен лише фахівець.

Автор:Мовчук Уляна Степанівна— акушер-гінеколог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Share this post

scroll to top