Огляд української поезії XX століття

Поезія як формат завжди апелювала до емоційності, образності та символізму найбільш влучними та вдалими способами. Збірки поезії українських письменників здавна відображали панівні настрої в суспільстві. Фокус на вічних питаннях робить вірші класиків XX століття актуальними й нині. Книгарня ReadEat представляє збірки поезії, з якими мусить ознайомитися кожен, хто цікавиться вітчизняною поетичною традицією.

Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання

Сильне та глибоке почуття кохання в усі часи ставало натхненням для українських ліриків. Упорядник збірки Іван Малкович мав на меті вибрати найбільш пристрасні та інтимні твори з усього багатого розмаїття української поезії. До антології увійшли твори таких авторів, як:

  • Ліна Костенко;
  • Василь Симоненко;
  • Олександр Олесь;
  • Богдан-Ігор Антонич;
  • Леся Українка;
  • Ірина Цілик;
  • Євген Маланюк;
  • Олена Теліга.

За бажання відпочити душею, поринувши до проникної любовної лірики, варто обов’язково ознайомитися з цією збіркою.

Василь Симоненко. Задивляюсь у твої зіниці

Василь Симоненко став справжньою легендою суспільно-мистецького руху «шістдесятників». Попри радянську цензуру, що була непримирима до патріотичних творів, вірші все одно знаходили спосіб пройти всі перепони та вплинути на національну свідомість. Твори, що ввійшли до цієї збірки, поширювалися підпільним самвидавом та переписувалися від руки. На щастя, сьогодні, щоб доторкнутись до класики, не потрібно вишукувати примірники через знайомих. Достатньо придбати примірник у книгарні ReadEat.

Павло Глазовий. Гуморески

Гумор завжди посідав значуще місце в пантеоні української літератури, руйнуючи стереотип про повсюдну тужливість. Метром гумористичної поезії став Павло Глазовий. Його комічні сюжети — справжній калейдоскоп із колоритних персонажів та абсурдних ситуацій. Це доповнюється легкою та невимушеною стилістикою письма. Подібний міцний коктейль із яскравості та смішинок здатен підняти настрій навіть надзвичайно прискіпливого читача. Якщо не зважати на час написання, ці легкі гумористичні твори ніскільки не постаріли.

Наталка Білоцерківець. Ми помрем не в Парижі

Самобутні вірші Наталки Білоцерківець просякнуті тонкими та філософськими метафорами, що розкривають філософський виворіт буття. Вони здатні вразити в самісіньке серце навіть тих читачів, хто не знайомий із постшістдесятницькими настроями в мистецьких колах. Збірка названа на честь знакового вірша, відомого пересічному поціновувачеві культури за піснею гурту «Мертвий півень». До видання ввійшли обрані твори авторки за період із 1976 по 2004 роки.

Share this post

scroll to top