Депутати пропонують звільнити військових від відповідальності за перше дезертирство чи СЗЧ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11322, згідно з яким українських військових можуть звільнити від кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) та дезертирство, якщо це трапилося вперше.

Про це стало відомо із сайту Верховної Ради.

Авторами цього законопроєкту є, зокрема, Сергій Іонушас від «Слуги Народу», Андрій Осадчук від «Голосу» та Андрій Кожем’якін з «Батьківщини».

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що упродовж січня-квітня 2024 року в Україні зареєстрували 10 584 кримінальних провадження за статтею 407 Кримінального кодексу України — самовільне залишення військової частини або місця служби, а також 7306 проваджень за статтею 408 — дезертирство.

А втім, чинне законодавство не передбачає звільнення таких військових від відповідальності, якщо злочини за цими статтями будуть скоєні вперше, та за умови щирого каяття винних і їхнього бажання повернутися на військову службу.

Законодавці пропонують внести зміни до статті 401 Кримінального кодексу України, доповнивши її частиною 5, згідно з якою людину, що під час дії воєнного стану вперше вчинила самовільне залишення частини чи дезертирство, можуть звільнити від кримінальної відповідальності, якщо до закінчення досудового розслідування вона добровільно заявила про намір повернутися до військової частини або місця служби.

При цьому повернення такого військового на службу повинен схвалити насамперед командир або начальник військової частини, надавши письмову згоду.

Також пропонується дозволити підозрюваним у СЗЧ або дезертирстві звертатися до прокурора з проханням змінювати їм запобіжний захід з тримання під вартою на продовження та/або проходження військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період.

Нині цей законопроєкт перебуває на розгляді Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності.

Share this post

scroll to top