Як замінити повітряний фільтр самостійно

Повітряний фільтр відповідає за очищення повітря, яке надходить до двигуна з навколишнього середовища. На дорозі постійно підіймається пил, також можуть траплятися часточки піску й навіть пилок квітів. Для створення повітряно-паливної суміші потрібні лише чисті компоненти, аби забруднення не осідали в системі.

Особливості повітряного фільтра

Він повністю перекриває вхід для повітря, збираючи крупні та дрібні часточки. Деякі різновиди з нановолокнами можуть збирати навіть мікробів розміром 3 нмн, що було неймовірним ще десятиліття назад. Але з часом фільтрувальний матеріал забивається, тому знадобиться купити повітряний фільтр та замінити.

Міняти фільтри для повітря рекомендують кожні 15–30 тисяч км, але здебільшого водії орієнтуються на візуальний огляд. Залежно від умов експлуатації заміна може знадобитися швидше або пізніше. Симптомами несправностей можуть бути пробуксовування автомобіля або підвищена витрата палива, якщо двигуну не вистачає повітря.

Промивати або чистити цю деталь суворо заборонено, адже від впливу води або мийних засобів фільтрувальний матеріал незворотно змінить свої характеристики. Повітряний фільтр можна лише замінити, адже жодна чистка не допоможе позбутися дрібних частинок всередині матеріалу.

Як замінити повітряний фільтр власноруч

Більшість автомобілів влаштовано таким чином, що заміна повітряних фільтрів не створить жодних труднощів. Здебільшого її проводять власноруч, якщо водій добре знається на автомобілях і розуміє принципи підбору нових деталей. Заміну проводять наступним чином:

  1. Визначають розташування фільтра під капотом згідно з інструкцією автовиробника.
  2. Знімають захисний кожух і витягують старий фільтр.
  3. Бажано очистити місце встановлення від пилу та часточок.
  4. Встановлюють на місце нову деталь, перевіряючи надійність кріплення.
  5. Знову закривають кожух, який зазвичай кріпиться на пластикових защіпках.

Процес дуже простий для самостійного виконання. Це практично єдиний фільтр в автомобілі, який замінити дуже легко навіть без спеціального обладнання. Але бажано підготувати трохи вологу ганчірку, за допомогою якої можна буде протерти внутрішню частину кожуха.

Man replacing an automotive air filter.

Бажано придбати деталь у надійному місці, наприклад в інтернет-магазині AUTOBAZA, який визнано одним із найкращих багатьма експертами галузі та окремими автолюбителями. В інтернеті досить багато шахраїв, тому потрібно вибирати лише перевірені сайти, які працюють не менше ніж 3–5 років. Вони дорожать своєю репутацією та ретельно підбирають деталі. Також можна замовити доставлення в будь-яку частину України, а магазин АвтоБаза часто пропонує додаткові знижки.

Share this post

scroll to top